Serbijos opozicijos partija pateikė skundą dėl įtariamo sukčiavimo per rinkimus

Viena Serbijos opozicijos partija penktadienį oficialiai pateikė skundą dėl įtariamo sukčiavimo, kurį per praėjusį mėnesį vykusius parlamento ir vietos valdžios rinkimus esą vykdė prezidento Aleksandaro Vučičiaus valdančioji partija.

Protestas Serbijoje prieš rinkimų rezultatus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Protestas Serbijoje prieš rinkimų rezultatus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2024, 5:27 PM

Toks žingsnis žengtas šalyje kilus ginčams dėl galimų rinkimų pažeidimų. Nesutarimai paskatino tūkstančius žmonių išeiti į gatves.

„Šiandien pradedame teisinę kovą“, – sakė Serbijos parlamentaras, opozicinei koalicijai „Serbija prieš smurtą“ priklausančios Demokratinės partijos (DS) vicepirmininkas Miodragas Gavrilovičius.

Koalicija „Serbija prieš smurtą“ vadovauja viešai kampanijai, smerkiančiai įtariamus rinkimų pažeidimus ir raginančiai anuliuoti rezultatus, kurie rodo A. Vučičiaus Serbijos pažangos partijos (SNS) pergalę parlamento rinkimuose ir savivaldybių rinkimuose sostinėje Belgrade.

M. Gavrilovičius nurodė, kad skunde pateikiami įrodymai, susiję su maždaug 600 adresų, kuriais Belgrade pasinaudojo rinkėjai. Tai esą yra „negyvenamosios nuosavybės vienetai“, įskaitant automobilių remonto garažus, elektros pastotes ir maisto prekių parduotuves. „Tai tyčiojimasis iš įstatymų. To negali būti tvarkingose valstybėse“, – žurnalistams teigė M. Gavrilovičius.

Apie rinkimų pažeidimus pranešė ir tarptautiniai stebėtojai, įskaitant „balsų pirkimą“ ir „balsadėžių kimšimą“, o kai kurios Vakarų šalys išreiškė susirūpinimą dėl rinkimų proceso.

Anksčiau šį mėnesį A. Vučičius atmetė galimybę atlikti išorinį tyrimą, sakydamas, kad rinkimai yra „(Serbijos) valstybinių institucijų reikalas“.

Po rinkimų protestuotojai ėmė eiti į gatves. Gruodžio 24 d. mitingai pasiekė kulminaciją – tada demonstrantai mėgino šturmuoti Belgrado rotušę.

Policija atstūmė žmonių minią. Buvo sulaikyta daugiau kaip 30 demonstrantų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.