Tanzanijoje nuslinkus nuošliaužai žuvo 22 kalnakasiai

Šiaurinėje Tanzanijoje esančioje kasykloje nuslinkus nuošliaužai žuvo 22 žmonės, sekmadienį pranešė pareigūnai.

Nuošliauža.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Nuošliauža.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 14, 2024, 7:12 PM

Nelaimė įvyko Simuju regiono Bariadi rajone, daugiau kaip už 500 km į šiaurę nuo sostinės Dodomos, ir palaidojo kalnakasius po sunkiomis nuolaužomis.

„Baigiant gelbėjimo operacijas, žuvusiųjų skaičius tebėra 22, visi vyrai“, – sekmadienį žurnalistams sakė Faustine‘as Mtitu, laikinai einantis regiono ugniagesių ir gelbėtojų pajėgų vado pareigas.

„Esame įsitikinę, kad daugiau kūnų, įstrigusių griuvėsiuose, nėra“, – sakė jis ir pridūrė, kad kasykloje nebuvo laikomasi saugos procedūrų.

Prezidentė Samia Suluhu Hassan išreiškė „didelį liūdesį“ dėl nelaimingo atsitikimo, sekmadienį pagerbdama aukas.

„Šie Tanzanijos piliečiai buvo smulkūs šios vietovės kalnakasiai, kurie stengėsi užsidirbti pragyvenimui sau, savo šeimoms ir prisidėjo prie mūsų tautos vystymosi“, – teigiama jos pranešime X platformoje.

Nėra aišku, kada nuslinko nuošliauža, o pareigūnai nepateikė išsamesnės informacijos apie nelaimės priežastis.

Tanzanija yra ketvirta didžiausia Afrikos aukso, vieno pagrindinių Rytų Afrikos valstybės užsienio valiutos šaltinių, gavėja.

Nelaimingi atsitikimai kasyklose nėra retas reiškinys, nes kalnakasiams dažnai trūksta saugiam darbui būtinų įrankių ir medžiagų.

Smarkios liūtys

2017 metų sausio mėnesį buvo išgelbėta 15 kalnakasių, įstrigusių po žeme mažiausiai dvi dienas, kai sugriuvo jų savomis jėgomis įrengta aukso kasykla.

2015 m. lapkritį penki kalnakasiai, 41 dieną praleidę 100 metrų po žeme ir valgę tarakonus bei varles, kad išgyventų, buvo rasti gyvi. Jie buvo įstrigę, kai netoli šiaurės vakaruose esančio Shiniangos miesto sugriuvo šachta, kurioje jie dirbo.

1997 m. liepos mėn. daugiau kaip 100 kalnakasių buvo palaidoti gyvi, kai šiaurės vakarų Kageros regione sugriuvo aukso kasyklos stogas.

Tanzanija ir jos Rytų Afrikos kaimynės Kenija, Somalis ir Etiopija dažnai kenčia nuo liūčių, susijusių su El Nino orų reiškiniu.

Gruodžio mėnesį Tanzanijos šiaurėje esančiame Katešo miestelyje nuslinkus nuošliaužoms žuvo septyniasdešimt šeši žmonės.

Gruodį liūtys taip pat privertė 5 600 žmonių palikti savo namus ir sunaikino infrastruktūrą daugelyje šalies dalių, todėl S. S. Hassan buvo priversta nutraukti savo dalyvavimą COP28 klimato konferencijoje Dubajuje ir grįžti į tėvynę likviduoti nelaimės padarinių.

Gruodžio mėnesį lankydamasi Katešo mieste S. S. Hassan sakė, kad nuošliaužos yra „įspėjamasis signalas vyriausybei, kad ji privalo imtis būtinų pasirengimo priemonių“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.