Kalbant apie galimą antrą kadenciją, D. Trumpo tonas darosi vis agresyvesnis

Donaldas Trumpas niekada negarsėjo savo oponentų liaupsinimu, tačiau pastaraisiais mėnesiais jo tonas darosi vis agresyvesnis ir tai leidžia įsivaizduoti, kokia galėtų būti jo antroji kadencija, jei jis visgi sugrįžtų į Baltuosius rūmus.

D. Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D. Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2024, 8:06 PM, atnaujinta Jan 16, 2024, 8:07 PM

Lenktynėse dėl respublikonų partijos nominacijos savo konkurentus gerokai lenkiantis ir pirmadienį partijos susirinkime Ajovos valstijoje nominaciją be vargo gavęs buvęs prezidentas labai aiškiai pasakė, kad labai daug motyvacijos jam suteikia keršto troškimas.

Jis pareiškė, kad, laimėjęs lapkritį įvyksiančius rinkimus, jis imsis savo kritikų, prezidento Joe Bideno ir visų kitų, kuriems jaučia nuoskaudą.

„2016 m. aš paskelbiau, kad esu jūsų balsas. Šiandien priduriu, kad esu jūsų karys. Aš – jūsų teisingumas“, – kovą kalbėjo D. Trumas.

„O tiems, su kuriais yra blogai pasielgta arba kuriuos išdavė – aš esu jūsų kerštas“, – sakė D. Trumpas, toliau nepagrįstai teigdamas, kad 2020 m. rinkimuose J. Bidenui jis pralaimėjo dėl apgaulės.

Dar po kelių akimirkų jis ėmė kalbėti konkrečiau.

„Paskirsiu tikrą specialųjį prokurorą, kad pričiuptų labiausiai korumpuotą prezidentą Jungtinių Amerikos Valstijų istorijoje – Joe Bideną, visą nusikaltėlių Bidenų šeimyną“, – birželį kalbėjo D. Trumpas.

„Aš visiškai sutriuškinsiu giliąją valstybę, o mes žinome, kas ją sudaro“, – sakė jis.

D. Trumpui gresia būti apkaltintu keturiose baudžiamosiose bylose, įskaitant kaltinimus mėginimu užkirsti kelią perduoti valdžią J. Bidenui, kuris baigėsi tuo, kad smurtaujančių D. Trumpo rėmėjų minia puolė JAV Kongreso rūmus.

Pats D. Trumpas primygtinai teigia esąs politinio persekiojimo auka ir kaltina J. Bideną mėginant užkirsti jam kelią būti išrinktam dar vienai kadencijai.

„Parazitai“

D. Trumpo oponentai perspėja, kad amerikiečiai turėtų labai rimtai atsižvelgti į jo kalbas, primindami, kaip audringa jo retorika iki ir po pralaimėjimo rinkimuose padėjo 2021 m. sausio 6 d. surengti stulbinamą išpuolį prieš Kongreso rūmus.

Dabar D. Trumpas įkalintus šturmo dalyvius vadina „įkaitais“ ir yra pasakęs, jog yra „linkęs daugeliui iš jų suteikti malonę“.

2022 m. gruodį jis pareiškė, kad, jo teigimu, apgaulė per 2020 m. rinkimus „leidžia nesilaikyti visų taisyklių, teisės aktų ir straipsnių, net ir tų, kurie įtvirtinti konstitucijoje“.

Ši remarka sukėlė daug triukšmo, nes daugelis amerikiečių baiminasi, kad D. Trumpas gali atšaukti konstitucijos galiojimą, nors JAV prezidentai prisiekia jos laikytis.

„Mes prisiekiame jums, kad su šaknimis išrausime komunistus, marksistus, fašistus ir radikaliuosius kairiųjų pažiūrų banditus, kurie it parazitai gyvena mūsų šalyje ir apgaule bei klasta laimi rinkimus“, – lapkritį sakė D. Trumpas.

J. Bidenas sukritikavo D. Trumpą dėl jo pavartoto žodžio „parazitai“, mat šį terminą savo kalbose vartojo nacistinės Vokietijos šulai, pridurdamas: „Dievaži, jam nederėtų būti prezidentu“.

Musulmonų uždraudimas, tarifai ir Ukraina

Kalbėdamas apie imigrantus, D. Trumpas pareiškė, kad atvykstantieji į Jungtines Valstijas „nuodija mūsų šalies kraują“ – šie jo žodžiai taip pat buvo palyginti su A. Hitlerio retorika.

Be to, jei bus perrinktas, D. Trumpas žada pasirašyti potvarkį, pagal kurį šalyje gimusiems reikalingų dokumentų neturinčių migrantų vaikams nebebūtų automatiškai suteikiama Amerikos pilietybė, bei įvykdyti „didžiausią deportacijų operaciją Amerikos istorijoje“.

D. Trumpas taip pat pažadėjo įvesti prieštaringai vertinamą kelionių draudimą, pagal kurį į šalį būtų draudžiamą atvykti asmenims iš septynių šalių, kuriose dauguma gyventojų yra musulmonai.

„Po velnių, radikalių islamo teroristų neįleisime į savo šalį“, – sakė D. Trumpas.

D. Trumpo įsakas 2017 m. netruko būti užginčytas teisme, o J. Bidenas 2021 m. jį panaikino.

Kalbėdamas apie ekonomiką, D. Trumpas pasakė svarstąs įvesti 10 procentų tarifą beveik visoms į Jungtinės Valstijas importuojamoms prekėms ir panaikinti Kinijai suteiktas specialiąsias prekybos teises.

D. Trumpas pareiškė karą Ukrainoje užbaigsiąs „per 24 valandas“, tačiau nepaaiškino, kaip jam pavyktų tai padaryti.

D. Trumpą palaikantys Kongreso nariai įnirtingai priešinasi neterminuotai ir besąlyginei karinei pagalbai, kurią JAV teikia su rusų invazija kovojančiai Ukrainai.

Pirmosios savo kadencijos metu D. Trumpas ne kartą kritikavo NATO, neva ji naudojasi Amerikos dosnumu ir, paklaustas, ar antrosios kadencijos metu jis laikytųsi NATO duotų įsipareigojimų, jis pasakė: „Priklausys nuo to, ar jie su mumis tinkamai elgsis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.