Lenkijoje tęsiasi politinės kovos: komitetas aiškinsis, ar buvusi vyriausybė šnipinėjo opoziciją

Lenkijoje tyrimo komitetas aiškinsis, ar buvusi „Teisės ir teisingumo partijos“ (PiS) vyriausybė naudojo Izraelio šnipinėjimo programinę įrangą „Pegasus“ politiniams priešininkams šnipinėti. Atitinkamą sprendimą vienbalsiai priėmė parlamentas Varšuvoje. Už balsavo ir PiS parlamentarai.

PiS lyderis Jaroslawas Kaczynskis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
PiS lyderis Jaroslawas Kaczynskis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 17, 2024, 5:21 PM, atnaujinta Jan 17, 2024, 5:22 PM

2021 m. pabaigoje lenkų žiniasklaida pranešė, kad programinė įranga mažiausiai trimis atvejais buvo panaudota šnipinėti žmones, kurie buvo „nepatogūs“ tuometinei PiS vyriausybei. Žiniasklaida rėmėsi Toronto universiteto kibernetinio saugumo tyrimų grupės „Citizen Lab“ duomenimis. Ši visame pasaulyje tiria piktnaudžiavimą ginčytina šnipinėjimo programavimo įranga.

Tarp šnipinėtų asmenų esą buvo prokurorė Ewa Wrozek, kritikavusi teismų reformą, žinomas opozicijos advokatas Romanas Giertychas bei senatorius Krzysztofas Brejza. Šis 2019 m. vadovavo tuometinio opozicinio aljanso „Piliečių koalicija“, kuriam priklauso ir dabartinis premjeras Donaldas Tuskas, rinkimų kampanijai. PiS lyderis Jaroslawas Kaczynskis savo laiku kaltinimus šnipinėjimu neigė.

Žurnalistai, žmogaus teisių organizacijos ir duomenų analitikai 2021 m. liepą pirmą kartą pranešė apie „Pegasus“. Anot jų, pirmiausiai autoritarinės vyriausybės visame pasaulyje šią programinę įrangą plačiai naudojo prieš kritikus, opozicionierius ir žurnalistus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.