D. Trumpas reikalauja imuniteto nuo baudžiamosios atsakomybės, net jei „peržengiama riba“

Donaldas Trumpas ketvirtadienį pareiškė, kad jo prašomas „visiškas“ prezidentinis imunitetas nuo baudžiamojo persekiojimo turėtų būti taikomas net ir tuo atveju, jei jo veiksmai „peržengia ribą“.

D. Trumpas.<br>EPA/Eltos nuotr.
D. Trumpas.<br>EPA/Eltos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 18, 2024, 9:54 PM

D. Trumpas lapkritį sieks sugrįžti į Baltuosius rūmus ir tuo pat metu turės atremti 91 kaltinimų punktą keturiose atskirose bylose, tarp kurių yra įtariamas siekis panaikinti savo pralaimėjimą 2020 metų rinkimuose ir visiškai slaptų dokumentų kaupimas savo golfo kurortuose.

Apie 2 val. nakties socialiniame tinkle paskelbtame įraše D. Trumpas teigė, kad kaip prezidentas jis turi visišką imunitetą nuo baudžiamojo persekiojimo – ir ragino Aukščiausiąjį Teismą priimti jam palankų sprendimą.

„Net ir tiems įvykiams, kurie „peržengia ribą“, turi būti taikomas visiškas imunitetas, kitaip teks metų metus patirti traumą bandant atskirti gėrį nuo blogio“, – rašė D. Trumpas savo interneto svetainėje „Truth Social“, jam įprastu didžiųjų raidžių stiliumi.

D. Trumpas mano, kad JAV prezidentams reikia imuniteto, kad jie galėtų priimti sunkius sprendimus, ir kad šis poreikis nusveria pavojų, kurį kelia taisyklių nesilaikantys prezidentai. Respublikonas palygino situaciją su policija, kuri turi dirbti toliau, nepaisant „retkarčiais pasitaikančių nesąžiningų policininkų“.

„Kartais, – rašė D. Trumpas, – tiesiog reikia gyventi su „puikiu, nors ir šiek tiek netobulu“.

Jo teigimu, Aukščiausiajam Teismui, – kuris pakrypo į dešinę, kai D. Trumpas per savo prezidentavimo laikotarpį paskyrė tris naujus teisėjus, – tai bus „lengvas sprendimas“.

Federalinis apeliacinis teismas Vašingtone šiuo metu svarsto D. Trumpo prašymą dėl imuniteto nuo baudžiamojo persekiojimo dėl jo vaidmens stengiantis pakeisti 2020 metų rinkimų rezultatus.

Jei D. Trumpo apeliacija bus atmesta, kaip tikisi dauguma teisės ekspertų, byla greičiausiai bus perduota Aukščiausiajam Teismui galutiniam sprendimui priimti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.