Prabilo apie „domino efektą“: Rusijos planas gali paliesti ir Lietuvą

Rusija tikisi, kad pergalė prieš Ukrainą padės jai atgauti buvusių Sovietų Sąjungos respublikų kontrolę.

V. Putinas <br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Putinas <br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 20, 2024, 9:03 AM

Kaip praneša naujienų agentūra „Ukrinform“, apie tai kalbama Ukrainos užsienio žvalgybos tarnybos (SZRU) vadovo Oleksandro Lytvynenkos autoriniame straipsnyje, kuris buvo paskelbtas leidinyje „The Economist“ ir tarnybos tinklalapyje.

„Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tikisi, kad pergalė prieš Ukrainą padės jam atgauti buvusių sovietinių respublikų kontrolę, vadovaujantis rusiškojo imperializmo principais, kurie egzistavo prieš komunistinę epochą ir egzistuoja po jos. Kremlius supranta, kad jei Ukraina kris, bus lengviau atgauti kitas buvusias sovietines respublikas. Jei Ukraina atsilaikys, tik laiko klausimas, kada Rusija praras įtaką Pietų Kaukaze ir Vidurio Azijoje“, – rašė O. Lytvynenko.

Jis pažymėjo, kad Rusija tiki, jog puldama Ukrainą ji tuo pat metu kariauja su Vakarais, ypač su JAV. Tad dar vienas tikslas, kurio Rusija siekia, yra sudaryti politines ir karines sąlygas tolesnei konfrontacijai su Vakarais, kad būtų galima atkurti Rusijos/Sovietų Sąjungos imperiją, vykdant didžiausią jos ekspansiją nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.

Pasak SZRU vadovo, Rusija yra įsitikinusi, kad Vakarai greitai praras savo pasaulinę įtaką, jei patirs antrą triuškinantį pralaimėjimą per trejus metus, prieš tai vykus chaotiškam pasitraukimui iš Afganistano, nes dar vienas „pažeminimas“ sukurs vadinamąjį „domino efektą“.

„Per kelerius metus būtų įtvirtinta nauja daugiapolio pasaulio tvarka, kuriai stojus svarbiausius klausimus spręstų konkuruojančios didžiosios valstybės, įskaitant Rusiją“, – tikino O. Lytvynenko.

Žvalgybos vadas nurodė, kad Rusija supranta, jog pergalė prieš Ukrainą turėtų pasaulinį poveikį, ir pripažino, kad Rusija „negali ten pasiekti savo tikslų nesutrikdydama pasaulinės tvarkos“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.