D. Trumpas Naujojo Hampšyro pirminiuose rinkimuose sieks užsitikrinti Respublikonų partijos nominaciją

Donaldas Trumpas antradienį JAV Naujojo Hampšyro valstijoje vyksiančiuose pirminiuose rinkimuose sieks padaryti pažangą kelyje link Respublikonų partijos nominacijos į prezidento postą ir įveikti vienintelę likusią varžovę buvusią ambasadorę Jungtinėse Tautose Nikki Haley.

D. Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D. Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D. Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D. Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D. Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D. Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D. Trumpas.<br>EPA-ELTA nuotr.
D. Trumpas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2024-01-23 19:54

Nepaisydamas dviejų išgyventų apkaltų, laukiančių keturių teismo procesų ir ieškinių dėl sukčiavimo ir seksualinio priekabiavimo, D. Trumpas vykdo normas laužančią misiją atkeršyti prezidentui Joe Bidenui ir iškovoti antrą kadenciją Baltuosiuose rūmuose. Nors N. Haley kelia klausimus dėl jo protinio tinkamumo eiti prezidento pareigas ir perspėja, kad dar viena D. Trumpo kadencija gali sukelti „chaosą“, apklausos rodo, kad jos pastangos Naujajame Hampšyre greičiausiai sudarys tik nedidelę kliūtį.

„Jei norite pralaiminčio kandidato, kuris palieka Ameriką paskutinėje vietoje, balsuokite už Nikki Haley, – per nedidelį rinkimų kampanijos renginį Lakonijos kaime pareiškė D. Trumpas. – Bet jei norite prezidento, kuris kaskart teikia Amerikai pirmenybę, balsuosite už Donaldą J. Trumpą.“

JAV šiaurės rytuose esančio Naujojo Hampšyro elektoratas laikomas draugiškesniu N. Haley, tačiau jos rinkimų kampanija gali susidurti su sunkumais, jei jai nepavyks iškovoti pergalės ar pralaimėti nedidele persvara. Antradienį N. Haley buvo kovingai nusiteikusi ir sakė stočiai „Fox News“, kad „politikos elitas teigia, jog mes turėtume susitelkti aplink jį. Tai ne karūnavimas. Tai demokratija“.

D. Trumpas praėjusią savaitę pirmajame balsavime Ajovoje iškovojo triuškinamą pergalę, o N. Haley liko tolimoje trečioje vietoje. Nėra buvę, kad kuris nors pirmus du balsavimus laimėjęs respublikonas galiausiai nebūtų gavęs nominacijos.

Dūmų uždanga

Nors anksčiau buvo išsirikiavę 14 kandidatų, sekmadienį jų liko tik du, nes iš lenktynių pasitraukė Ajovoje antrą vietą užėmęs Floridos gubernatorius Ronas DeSantisas. Atotrūkis tarp jo ir D. Trumpo buvo palyginti nedidelis iki tol, kol kovą eksprezidentui buvo pateikti kaltinimai – tai paskatino jo rėmėjus susitelkti.

48-erių gamybos vadovas Scottas Manninenas pirmadienį vieno rinkimų kampanijos renginio Holliso kaime metu naujienų agentūrai AFP sakė, kad teisinės problemos nesutrukdys jam balsuoti už D. Trumpą. „Manau, kad visa tai yra dūmų uždanga ir tiesiog bandoma jį pliekti, kad žmonės prieš jį nusiteiktų“, – tvirtino jis.

D. Trumpas Naujajame Hampšyre praleido mažiau laiko, nei N. Haley, kadangi jis bandė suderinti kampanijos renginius su pasirodymais teisme. Tačiau jo siunčiama žinutė, kurioje asmeninės nuoskaudos derinamos su kultūros karo klausimais, padėjo suteikti jam persvarą apklausose.

Rinkimų išvakarėse „Globe“/„Suffolk“/NBC10 atlikta apklausa parodė, kad Naujajame Hampšyre N. Haley atsilieka 19 proc.

Pastangos įtikti nuosaikiesiems

Vienas iš pagrindinių D. Trumpo nusiskundimų, išsakytų rinkimų kampanijos metu, yra klaidingas tvirtinimas, kad demokratams esą leidžiama balsuoti respublikonų rinkimuose.

Tačiau nepriklausomi rinkėjai gali pareikšti savo valią ir N. Haley siekia, kad jos kampaniją paskatintų valstijos nuosaikusis blokas, kuris dydžiu lenkia registruotus partijų narius. Ji visą savaitę stengėsi paskleisti žinutę, kad dauguma amerikiečių nenori, jog lapkritį vėl susigrumtų D. Trumpas ir J. Bidenas.

Antradienį taip pat balsuoja Naujojo Hampšyro demokratai.

J. Bidenas nusprendė nepateikti kandidatavimo dokumentų, tačiau jo rėmėjai pažadėjo balsalapiuose vis vien įrašyti jo pavardę, viliantis, kad jam pavyks iškovoti simbolinę pergalę prieš Minesotos kongresmeną Deaną Philipsą ir autorę Marianne Williamson.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.