Europoje vėl aidi siūlymas Ukrainai atiduoti dalį žemių Rusijai: Slovakijos populistui – Kijevo atsakymas

Ukraina atmetė naujojo Slovakijos ministro pirmininko Roberto Fico siūlymus, kad, norėdama užbaigti karą, ji turės atiduoti teritoriją Rusijai.

R. Fico.<br>EPA-ELTA nuotr.
R. Fico.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Orbanas ir R. Fico.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Orbanas ir R. Fico.<br>EPA-ELTA nuotr.
Robertas Fico.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Robertas Fico.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 23, 2024, 11:16 AM, atnaujinta Jan 23, 2024, 11:18 AM

„Negali būti jokio kompromiso dėl teritorinio vientisumo nei Ukrainai, nei Slovakijai, nei jokiai kitai šaliai, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas Olehas Nikolenko. – Būkime sąžiningi: jei Ukraina nebus saugi, nebus saugumo nei Slovakijoje, nei apskritai Europoje.“

Savaitgalį duodamas interviu Slovakijos radijui R. Fico tiesiogiai metė iššūkį šiai minčiai ir pagrindinei daugumos savo partnerių Europos Sąjungoje pozicijai.

Likus kelioms dienoms iki numatyto vizito į Ukrainą, R. Fico visuomeniniam transliuotojui išsakė nuomonę, kad tiek Kijevas, tiek Maskva turės eiti į skausmingus kompromisus, kad būtų užbaigtas karas. Ukrainai tai reiškia, kad ji turi pripažinti bent dalį Rusijos laimėjimų.

„Ko jie tikisi? Kad Rusija paliks Donbasą ir Luhanską? Ar kad jie paliks Krymą? Ne, tai visiškai nerealu. Visi tai žino“, – nurodė R. Fico.

Plačiai vertinamas kaip prokremliškas veikėjas, R. Fico spalio mėnesį laimėjo Slovakijoje vykusius rinkimus, kandidatuodamas su pažadu, kad blokuos tolesnę karinę paramą Ukrainai, kurią, kaip jis sakė išsakė, nuo 2014 m., kai ukrainiečiai nuvertė savo promaskvietišką prezidentą Viktorą Janukovyčių, „visiškai kontroliuoja Jungtinės Valstijos“.

Europos Sąjungoje jis glaudžiai susijęs su Vengrijos ministru pirmininku Viktoru Orbanu. Be to, Slovakijos politikas ne kartą labai atvirai kalbėjo apie savo ketinimus blokuoti Ukrainos siekį įstoti į ES ir NATO. Jis sakė, kad šią poziciją pakartos trečiadienį Užhorode numayto vizito metu su Ukrainos ministru pirmininku Denisu Šmyhaliu. 

„Pasakysiu jam, kad visiškai nepritariu Ukrainos narystei NATO ir kad ją vetuosiu, nes vienintelis dalykas, prie kurio tai privestų, būtų Trečiasis pasaulinis karas", - sakė jis. 

Keisdamas savo pirmtako politiką, kurios dėka Ukraina iš Slovakijos gavo priešlėktuvinės gynybos sistemą ir naikintuvus, taip pat kitos karinės pagalbos, R. Fico taip pat pažadėjo Ukrainos politikams pasakyti, kad jie negaus jokių ginklų iš Slovakijos kariuomenės ar šalies valstybinių atsargų.

Slovakijos premjeras nurodė, kad vietoj to jis pateikės humanitarinės pagalbos pasiūlymą.

Visai kitokią žinią pirmadienį į Ukrainą atvežė naujasis Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas, kuris Kijeve susitiko su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paskelbė, kad Lenkija jo šaliai, besiginančiai nuo plataus masto Rusijos invazijos, pristatys naujų ginklų.

Be to, per Lenkijos ministro pirmininko Donaldo Tusko vizitą Kijeve buvo kalbama apie bendrą ginklų gamybą Ukrainos gynybiniams pajėgumams stiprinti. Trečias dalykas, kurį paminėjo V. Zelenskis, – Ukrainos karių mokymas naudotis lenkiškomis ginklų sistemomis.

V. Zelenskis nepateikė informacijos apie ginklų tiekimo mastą ar gynybos paketo turinį. Varšuva laikoma viena artimiausių ir svarbiausių Kijevo sąjungininkių. Nuo karo su Rusija pradžios Lenkija tiekė Ukrainai kovinius tankus, įskaitant „Leopard“, ir naikintuvus MiG.

Savo vaizdo pranešime V. Zelenskis padėkojo D. Tuskui už karinę bei politinę paramą ir pastangas išspręsti ekonominius ginčus, visų pirma nutraukti Ukrainos ir Lenkijos sienos blokadą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.