V. Orbanas pakvietė Švedijos premjerą aptarti narystės NATO

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas antradienį pakvietė į Budapeštą kolegą iš Švedijos aptarti Šiaurės šalies narystės NATO, tam dar reikia Vengrijos ir Turkijos pritarimo.

V. Orbanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Orbanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 23, 2024, 12:29 PM

„Šiandien išsiunčiau kvietimo laišką ministrui pirmininkui Ulfui Kristerssonui atvykti į Vengriją derėtis dėl Švedijos stojimo į NATO“, – socialiniame tinkle X parašė V. Orbanas.

Tikimasi, kad šią savaitę Turkijos parlamentas balsuos už Švedijos siekį prisijungti prie Vakarų gynybos Aljanso. Turkijai ratifikavus jos prašymą, Vengrija liktų paskutinė narystei nepritarusi šalis. Budapeštas ne kartą smerkė Stokholmą dėl „atvirai priešiško požiūrio“, kaltino Švedijos atstovus „ne kartą siekus kritikuoti Vengriją“ teisinės valstybės klausimais.

U. Kristerssono biuras iš karto neatsakė į AFP prašymą pakomentuoti V. Orbano kvietimą. Praėjusią savaitę Vengrija kritikavo Švediją, kad ji nesiėmė jokių veiksmų dvišaliams santykiams sustiprinti.

V. Orbano štabo viršininkas Gergely Gulyasas ketvirtadienį pasiūlė Švedijos vyriausybei „susisiekti, pasiteirauti, dėl ko būgštauja Vengrijos parlamentas ir ką ji dėl to galėtų padaryti“.

Opozicija spaudžia Vengrijos vyriausybę suplanuoti balsavimą parlamente. Vengrijos socialistų partija antradienį prašė V. Orbano „baigti šią kvailą, žalingą ir nereikalingą šaradą“.

Vengrija ne kartą tvirtino palaikanti Švedijos paraišką įstoti į NATO, bet vilkina surengti balsavimą parlamente ir ją ratifikuoti. Rugsėjį V. Orbanas pareiškė parlamentui, kad Švedijos paraiškos ratifikavimas nėra „skubus“, ir reikalavo Šiaurės šalies „pagarbos“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.