Prancūzijos prezidentas E. Macronas atvyko į Indiją dviejų dienų vizito

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ketvirtadienį atskrido į Indiją ir pradėjo čia savo dviejų dienų vizitą; Prancūzija siekia pelningų prekybos sandorių su penktąja pagal dydį pasaulio ekonomika.

E. Macronas.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
E. Macronas.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 25, 2024, 11:12 AM, atnaujinta Jan 25, 2024, 2:02 PM

Nusileidęs Džaipure, Radžastano valstijoje, E. Macronas buvo pasitiktas su raudonu kilimu ir papuoštų dramblių paradu. Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi čia jį priima surengdamas valstybinį banketą 19 amžiaus maharadžos rūmuose.

Penktadienį jis bus pagrindinis svečias Naujajame Delyje, kur dalyvaus spalvingoje karinėje eisenoje su tankų rikiuote, šokėjų grupėmis, kupranugarių kavalerija ir naikintuvų skrydžiu.

Indijos užsienio reikalų ministerija teigia, kad Naujasis Delis ir Paryžius yra „strateginiai partneriai“, o Prancūzijos prezidentūra – kad ši kelionė „sustiprins ir pagilins diplomatinius ir ekonominius santykius“.

Nepaisant susirūpinimo dėl žmogaus teisių, nesutarimų dėl karo Ukrainoje ir Delio glaudžių ryšių su Maskva – pagrindine Indijos kariuomenės tiekėja – JAV ir jų Europos sąjungininkės stengiasi paversti Naująjį Delį karine ir ekonomine atsvara Kinijai.

Po to, kai Indijos gynybos ministerija pagal daugiamilijardinius sandorius įsigijo prancūzų gamybos „Rafale“ naikintuvų ir „Scorpene“ klasės povandeninių laivų, Prancūzija tikisi dar papildyti savo karinius kontraktus.

E. Macronas, kuris, pasak Indijos žiniasklaidos, atvyksta po to, kai JAV prezidentas Joe Bidenas negalėjo priimti kvietimo, taip pat tikisi, kad Prancūzijai pavyks parduoti šešis EPR branduolinius reaktorius.

Paryžius ir Naujasis Delis taip pat bendradarbiauja kosmoso ir palydovų technologijų srityje, o Prancūzijos delegacijoje yra astronautas Thomas Pesquet.

Vizito metu numatomas sustojimas Džaipuro 18 amžiaus. Džantar Mantar astronominių stebėjimų aikštelėje, o po to numatyta vakarienė su N. Modi prabangiame viešbutyje „Rambagh Palace“.

Penktadienį E. Macronas Naujajame Delyje stebės karinį paradą, skirtą Respublikos dienai – Indijos Konstitucijos 75-osioms metinėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.