Švedijos premjeras sako, kad nesiderės su Vengrija dėl NATO narystės paraiškos

Švedijos ministras pirmininkas Ulfas Kristerssonas penktadienį pareiškė, kad „nesiderės“ su Vengrija dėl Švedijos NATO narystės paraiškos, nepaisant to, kad Budapeštas dabar yra vienintelė likusi kliūtis po Turkijos ratifikavimo.

V. Orbanas ir U. Kristerssonas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Orbanas ir U. Kristerssonas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 26, 2024, 12:05 PM

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas šią savaitę pakvietė U. Kristerssoną atvykti į Budapeštą aptarti šio klausimo „jums patogiu metu“. Švedijos premjeras ketvirtadienį kvietimą priėmė.

„Aš mielai nuvyksiu į Budapeštą... Turime apie daug ką pasikalbėti... tačiau nesiderėsime dėl narystės NATO, šiuo klausimu negali būtų jokių derybų“, – Švedijos televizijai TV4 sakė U. Kristerssonas.

„Bet galėtume pasikalbėti apie tai, kaip geriausia mums būtų bendradarbiauti NATO“, – sakė jis.

Švedijos užsienio reikalų ministras Tobiasas Billstromas antradienį sakė, kad „nėra priežasties derėtis“ su Vengrija.

U. Kristerssonas penktadienį sakė, kad nors ir yra pasirengęs vykti į Budapeštą, tikslingesnis būtų susitikimas su V. Orbanu vasario 1 dieną Briuselyje vyksiančiame Europos Sąjungos Tarybos posėdyje.

„Kitą savaitę, ketvirtadienį, susitiksime Europos Vadovų Taryboje ir tada galėsime pradėti diskutuoti“, – sakė jis.

O dėl vizito į Budapeštą Švedijos premjeras sakė, kad „turėtume rasti tam datą, tokie dalykai paprastai nedaromi paskubomis. Įtariu, kad jo kalendorius, kaip ir mano, yra gana pilnas“.

V. Orbano kvietimas nuskambėjo praėjus vos kelioms dienoms po to, kai Vengrija sukritikavo Švediją, kad ši nesiima veiksmų dvišaliams santykiams stiprinti.

Budapeštas dažnai smerkė, kaip jis vadina, „atvirai priešišką Švedijos požiūrį“, kaltindamas Švedijos atstovus, kad šie „nuolat pliekia Vengriją“ teisės viršenybės klausimais.

Vis dėlto trečiadienį V. Orbanas sakė, kad per pokalbį telefonu su NATO vadovu Jensu Stoltenbergu dar kartą patvirtino savo „paramą“ Švedijos narystei saugumo aljanse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.