Irakas ir Jungtinės Valstijos surengė derybas dėl amerikiečių ir kitų užsienio karių ateities Irake

Irakas ir Jungtinės Valstijos šeštadienį surengė pirmąjį derybų raundą dėl amerikiečių ir kitų užsienio karių ateities Irake, o Bagdadas tikisi, kad diskusijose bus nustatytas terminas, kada bus pradėta mažinti užsienio karių skaičių.

Amerikiečių ir kitų užsienio karių ateities Irake.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Amerikiečių ir kitų užsienio karių ateities Irake.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 27, 2024, 11:26 PM

Maždaug 2500 JAV karių vis dar dislokuoti Irake kaip dalis tarptautinės koalicijos, skirtos kovai su ISIS. Koalicija suformuota 2014-aisiais – tais metais, kai džihadistų grupuotė užgrobė Irako ir kaimyninės Sirijos teritoriją.

Tačiau spalį prasidėjus Izraelio ir „Hamas“ karui JAV vadovaujamos koalicijos pajėgos Irake ir Sirijoje dažnai susiduria su Iranui priklausančių grupuočių išpuoliais, dėl kurių JAV surengė atsakomuosius smūgius ir sulaukė Irako skundų dėl Amerikos „agresijos“ prieš jos teritoriją.

Tokia nepastovi padėtis privertė Irako ministrą pirmininką, kurio vyriausybei reikalinga Iranui simpatizuojančių partijų parama, paraginti koaliciją pasitraukti, nors derybos jau buvo planuojamos po pirminio susitikimo Vašingtone rugpjūtį.

Šeštadienį „bepiločio lėktuvo ataka“ buvo nukreipta į Ain al Asado bazę, kur Irako vakarinėje Anbaro provincijoje yra dislokuoti koalicijos kariai, naujienų agentūrai AFP sakė vienas JAV kariuomenės pareigūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.