Analitikai: Rusija naudojasi nacionalistinėmis nuotaikomis Europoje, kad „įkaltų pleištą“ tarp Ukrainos ir jos kaimynių

Panašu, kad Rusija kursto ir naudojasi neoimperialistinėmis ir nacionalistinėmis nuotaikomis Europoje, siekdama įkalti pleištą tarp Ukrainos ir jos vakarinių kaimynų, teigia Vašingtone įsikūręs Karo studijų institutas (ISW), pranešė „Ukrinform“.

V. Putinas ir A. Lukašenka.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas ir A. Lukašenka.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Orbanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Orbanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 30, 2024, 12:55 PM

Vengrijos politikas ir kraštutinių dešiniųjų partijos „Mūsų Tėvynė“ lyderis Laszlo Toroczkai sausio 27 d. pareiškė, kad Vengrija turėtų atsiimti Ukrainos Užkarpatės regioną, jei Ukraina pralaimėtų karą.

Rumunijos dešinysis politikas ir „Rumunų vienybės aljanso“ lyderis Claudiu Tarziu sausio 29 d. pabrėžė, kad Rumunija turi „reintegruoti“ su Rumunija besiribojančius ir rumunų gyvenamus rajonus, kad išlaikytų suverenitetą. „Rusijos šaltiniai išpūtė L. Toroczkai ir C. Tarziu pareiškimus ir pabrėžė šias ultranacionalistines rumunų ir vengrų pretenzijas į Ukrainos teritoriją“, – teigia JAV analitikai.

Anksčiau, dar prieš plataus masto invaziją, Rusija piršo mintį apie tarp Rusijos ir Vakarų „padalytą Ukrainą“.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir kiti aukšto rango Rusijos pareigūnai 2023 m. gruodį atgaivino šį naratyvą pareiškę, kad Ukraina turi istorinių „teritorinių ginčų“ su Lenkija, Rumunija ir Vengrija, bet galėtų išsaugoti savo „suverenumą“, jei visa šalis apsiribotų Lvivo sritimi.

„Atrodo, kad Rusijos ultranacionalistinė vadinamojo Rusijos pasaulio („Russkij Mir“) koncepcija patraukli Europos nacionalistų grupėms, nes atitinka jų pačių nacionalistines ideologijas, o Rusijos informacinės erdvės veikėjai greičiausiai siekia panaudoti šį ideologinį polinkį, kad įkaltų pleištą tarp Ukrainos ir jos kaimynių Europoje“, – teigia ISW.

Anksčiau Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba kritikavo kraštutinių dešiniųjų Vengrijos politiko L. Toroczkai pareikštas teritorines pretenzijas į Ukrainos Užkarpatės regioną Ukrainos pralaimėjimo atveju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.