D. Tuskas: ES ras sprendimą dėl pagalbos Ukrainai su Vengrijos pritarimu ar be jo

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas antradienį, prieš svarbias derybas dėl karo Ukrainoje, pareiškė, kad ES ras būdą, kaip suteikti paramą Ukrainai „su Vengrijos pritarimu ar be jo“.

Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 30, 2024, 6:23 PM

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas, kuris po Rusijos invazijos į Ukrainą išlaikė glaudžius ryšius su Kremliumi, gruodžio mėnesį vetavo 50 mlrd. eurų dydžio ES pagalbą Ukrainai.

Ketvirtadienį blokas surengs specialų aukščiausiojo lygio susitikimą, kuriame bus ieškoma išeities iš susidariusios padėties, artėjant jau antrosioms karo metinėms.

„Vienaip ar kitaip mes rasime kokį nors sprendimą, su Orbanu ar be jo, kad paremtume Ukrainą“, – žurnalistams sakė D. Tuskas.

Populistų lyderiai Europoje, įskaitant Slovakiją ir Vengriją, pasmerkė karą ir skubius Kyjivo prašymus skirti dešimtis milijardų eurų paramos. Tačiau naujausią pagalbos paketą vetavo tik Budapeštas.

D. Tuskas, buvęs Europos Vadovų Tarybos pirmininkas, pirmininkavęs jos aukščiausiojo lygio susitikimams, pavadino V. Orbaną „vieninteliu atvirai antiukrainietišku“ vadovu bloke.

Jis taip pat sakė, kad prieš vadovų susitikimą kalbėsis su Slovakijos ministru pirmininku Robertu Fico, kuris supykdė Kyjivą.

R. Fico suabejojo Ukrainos suverenitetu ir paragino Kyjivą atiduoti savo teritorijas Maskvai, kad būtų užbaigtas karas, tačiau Ukraina jau ne vieną kartą tokius siūlymus atmetė.

„Slovakijai būtų naudinga nelikti politinėje ir moralinėje nuošalėje, kurioje atsidūrė Viktoras Orbanas su savo proputiniška retorika“, – pridūrė D. Tuskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.