Indijos laivynas išgelbėjo Somalio piratų užgrobtą Irano žvejybos laivą

Indijos karinis jūrų laivynas antradienį pranešė išlaisvinęs Somalio piratų užgrobtą Irano žvejybos laivą, tai jau antras toks užpuolimas Indijos vandenyne.

Indijos laivynas išgelbėjo Somalio piratų užgrobtą Irano žvejybos laivą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Indijos laivynas išgelbėjo Somalio piratų užgrobtą Irano žvejybos laivą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-01-30 10:13

Karo laivas „INS Sumitra“ išlaisvino 19 įgulos narių pakistaniečių ir su Irano vėliava plaukiojantį žvejybos laivą „Al Naeemi“, gelbėjimo operacija vyko pirmadienio naktį maždaug už 1 574 km į vakarus nuo Indijos Kočio miesto, sakė atstovas.

Pranešta, kad įgulos narius įkaitais paėmė „11 Somalio piratų“. Karinio jūrų laivyno paskelbtose nuotraukose matyti, kaip komandosai naktį įlipa į žvejybos laivą, paskui su šautuvais stovi apsupę Somalio piratų grupę, vyrai ant denio suklupdyti už nugaros surištomis rankomis.

Vos 36 valandomis anksčiau Indija pranešė, kad jos pajėgos išlaisvino su Irano vėliava plaukiojančio žvejybos laivo „Iman“, kurį taip pat užėmė Somalio piratai, 17 įgulos narių.

Užgrobimai prie Somalio krantų pakurstė susirūpinimą, kad piratai atnaujino puldinėjimus Indijos vandenyne, kai tuo pačiu metu laivus puola ir Irano remiami Jemeno hučiai. Jie surengė daugybę atakų Raudonojoje jūroje ir Adeno įlankoje, reaguodami į Izraelio karą su palestiniečių grupuote „Hamas“ Gazos Ruože. Tarptautinės karinio jūrų laivyno pajėgos buvo nukreiptos į šiaurę nuo Adeno įlankos į Raudonąją jūrą, o tai sukėlė baimę, kad piratai pasinaudos saugumo spraga. Gruodį užfiksuotas pirmasis nuo 2017 m. Somalio piratų surengtas sėkmingas užpuolimo atvejis.

2011 m. piratų puldinėjimai prie Somalio krantų pasiekė aukščiausią tašką, ginkluoti užpuolikai veikė Indijos vandenyne net už 3655 kilometrų nuo Somalio pakrantės, bet vėliau puldinėjimų smarkiai sumažėjo, kai tarptautiniai laivynai pasiuntė karo laivus, o komerciniai laivai pasitelkė ginkluotą sargybą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.