Tyrimas atskleidė, kad Vokietijoje, ypač Rytų, didėja netikrumas

Dabar vokiečiai jaučia kur kas didesnį netikrumą nei prieš dvejus metus, parodė nauja visoje šalyje atlikta apklausa, taip pat atskleidusi didelius skirtumus tarp buvusios Rytų Vokietijos ir buvusių Vakarų gyventojų.

Vokietijos vėliava.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Vokietijos vėliava.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-01-30 14:34

Apskritai saugūs šiuo metu jaučiasi maždaug 61 proc. Vokietijos gyventojų, parodė antradienį paskelbta Strategijos ir aukštesniosios lyderystės centro užsakymu „IfD Allensbach“ atlikta apklausa. Prieš dvejus metus šis skaičius siekė 76 procentus. Tačiau apklausa atskleidė ir didelius regioninius skirtumus: „netikri dėl ateities“ jaučiasi 68 proc. Rytų Vokietijos ir tik 46 proc. Vakarų Vokietijos gyventojų.

Kadaise komunistinės Rytų Vokietijos gyventojai pozityviau vertina Rusiją ir labiau susirūpinę dėl tinkamos medicininės pagalbos sunkios ligos atveju. „Vakarų ir Rytų Vokietija tolsta. Tai problema, kuriai skiriama per mažai dėmesio“, – antradienį sakė nuomonių tyrimo instituto vadovė Renate Köcher.

Anot pranešimo, žmonės rytuose taip pat labiau nerimauja dėl pabėgėlių antplūdžio į Europos Sąjungą ir energijos sąnaudų. 76 proc. žmonių Rytų Vokietijoje ir tik 44 proc. Vakarų Vokietijoje baiminasi, kad šalis gali būti įtraukta į karinius konfliktus.

Apskritai vokiečiai visoje šalyje konfliktą Artimuosiuose Rytuose laiko ne mažiau pavojingu kaip ir tebesitęsiančią Rusijos karinę invaziją į Ukrainą. 27 proc. Vokietijos gyventojų mano, kad Izraelio karinė kampanija prieš palestiniečių grupuotę „Hamas“ Gazos Ruože yra pateisinama, 43 proc. respondentų pertekliniu laiko Izraelio atsaką į spalio 7 d. palestiniečių surengtą teroro išpuolį. 30 proc. neturi nuomonės.

Dauguma vokiečių – 72 proc. – mano, kad reikia daugiau investicijų į šalies kariuomenę.

Atliekant tyrimą Vokietijoje nuo sausio 5 iki sausio 18 d. buvo apklausta 1018 žmonių nuo 16 metų ir vyresnių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.