Perkalbėjo V. Orbaną: ES susitarė dėl paramos Ukrainai

Ketvirtadienį Europos Sąjunga (ES) paskelbė visais valstybių narių balsais pasiekusi susitarimą dėl 50 mlrd. eurų finansinės pagalbos Ukrainai, per viršūnių susitikimą Briuselyje įveikusi Vengrijos premjero Viktoro Orbano pasipriešinimą.

V. Orbanas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Orbanas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 1, 2024, 12:44 PM, atnaujinta Feb 1, 2024, 2:34 PM

„Turime susitarimą. Vienybė“, – socialiniame tinkle X parašė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis. „Visi 27 lyderiai susitarė dėl papildomo 50 mlrd. eurų paramos Ukrainai paketo iš ES biudžeto. Tai užtikrina tvirtą, ilgalaikį ir nuspėjamą finansavimą Ukrainai“, – sakoma jo pranešime.

Per lemiamą viršūnių susitikimą Briuselyje ES lyderiai stebėtinai greitai įveikė Vengrijos premjero veto. V. Orbanas pakeitė požiūrį į gyvybiškai reikalingą ketverių metų finansavimo paketą Kyjivui, kai ES lyderiai pasiūlė galimybę po dviejų metų peržiūrėti išlaidas.

Iškilus abejonėms dėl JAV, kitos svarbios Ukrainos sąjungininkės, būsimos paramos Ukrainai, ES susitarimas yra didelis postūmis Kyjivui. Netrukus prasidės tretieji metai, kai Ukraina atremia įsiveržusios Rusijos puolimą. Pinigai užkamšys skyles Ukrainos vyriausybės biudžete ir leis mokėti atlyginimus bei teikti paslaugas jos kariams sulaikant Maskvos pajėgas.

V. Orbanas, artimiausias Rusijos sąjungininkas Europos Sąjungoje, sukėlė 26 kolegų pyktį, kai gruodį sužlugdė susitarimą dėl pagalbos. Jie kaltino Vengrijos nacionalistą įkaite laikant Ukrainos ateitį ir šantažuojant Briuselį, kad gautų milijardus eurų Budapeštui skirtų įšaldytų ES lėšų.

Manyta, kad grumtynės su V. Orbanu truks valandų valandas, tačiau susitarimas buvo paskelbtas netrukus po V. Orbano susitikimo su Vokietijos, Prancūzijos, Italijos ir ES institucijų vadovais. Prieš tai lyderiai sakė, kad jei V. Orbanas neatsisakys savo pozicijos, bus sudaryta 26 šalių grupė, toliau teiksianti pagalbą Ukrainos vyriausybei. Tačiau jau pavasarį Kyjivo laukė sunkumai dėl biudžeto trūkumo ir tokia galimybė būtų pareikalavusi daugiau laiko.

Kol pagrindinis dėmesys salėje buvo nukreiptas į V. Orbaną, prie netoliese esančio Europos Parlamento įpykę ūkininkai degino laužus ir padangas, mieste nugriovė paminklą, siekdami, kad jų balsas būtų išgirstas.

Ukraina pasveikino susitarimą

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasveikino vieningą ES vadovų sprendimą skirti 50 mlrd. eurų naują finansavimą karo nualintos šalies viešiesiems finansams stiprinti.

„Labai svarbu, kad sprendimą priėmė visi 27 vadovai, o tai dar kartą įrodo tvirtą ES vienybę, – socialiniame tinkle „X“ rašė V. Zelenskis. – Tolesnė ES finansinė parama Ukrainai sustiprins ilgalaikį ekonominį ir finansinį stabilumą, kuris yra ne mažiau svarbus nei karinė pagalba ir sankcijų spaudimas Rusijai.“

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba sakė, kad tai „istorinės reikšmės žingsnis“.

„Tai rodo, kad bet kokios kalbos apie tariamą „nuovargį“ ar „silpnėjančią paramą“ yra tiesiog melagingos“, – rašė jis socialinėje žiniasklaidoje.

„Europa dar kartą pademonstravo savo stiprybę ir gebėjimą priimti svarbius sprendimus nepriklausomai nuo kitų, – rašė D. Kuleba. – Tai taip pat aiškiai rodo, kad [Rusijos prezidento Vladimiro] Putino viltys išsekinti Ukrainos ir pasaulio ryžtą yra bergždžios“.

Anksčiau susitarimą pasveikino ir Ukrainos ministras pirmininkas Denysas Šmyhalas.

„Kiekvienas jūsų balsas yra reikšmingas indėlis į mūsų bendrą pergalę“, – socialinėje žiniasklaidoje sakė D.Šmyhalas, dėkodamas valstybėms narėms.

Jis pridūrė, kad susitarimas pademonstravo 27 narių bloko „solidarumą“ ir „vienybę“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.