Vokietijos parlamento nariai pritarė prieštaringai vertinamam 2024 m. biudžetui

Vokietijos parlamentas penktadienį pritarė peržiūrėtam 2024 m. biudžetui, kuriuo bus grąžintos griežtos skolos ribos, prieš tai paskelbus šokiruojantį teismo sprendimą, privertusį kanclerį Olafą Scholzą pakeisti savo išlaidų planus.

Vokietijos vėliava.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Vokietijos vėliava.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 2, 2024, 5:19 PM

Į 477 mlrd. eurų biudžetą, kuris yra kelis mėnesius trukusių ginčų rezultatas, įtraukta 39 mlrd. eurų naujų paskolų suma. Tai reiškia, kad didžiausia Europos ekonomika vėl laikysis jos Konstitucijoje įtvirtinto vadinamojo „skolos stabdžio“, kuris neleidžia, jog vyriausybės vykdomas skolinimasis viršytų 0,35 proc. metinio bendrojo vidaus produkto (BVP), išskyrus išskirtinėmis aplinkybėmis.

„Skolos stabdis“ buvo sustabdytas nuo 2020 m. – iš pradžių dėl pandemijos, o vėliau dėl Rusijos karo Ukrainoje sukeltų ekonominių padarinių.

Parlamento žemieji rūmai Bundestagas biudžetą priėmė už jį balsavus 388 parlamento nariams. 279 balsavo prieš.

Peržiūrėtas biudžetas apima didesnius keleivinių skrydžių bilietų mokesčius, socialinių išmokų pakeitimus ir žemės ūkio subsidijų apkarpymą, kuris supykdė ūkininkus.

O. Scholzo tripartinė koalicija stengėsi rasti santaupų, kai lapkritį Konstitucinio Teismo nuosprendis privertė ją pakeisti savo išlaidų planus.

Teismas nustatė, kad vyriausybė pažeidė skolų taisyklę, kai į klimato fondą pervedė 60 mlrd. eurų, numatytų pandeminei paramai.

Šis sprendimas padarė 17 mlrd. eurų skylę vyriausybės 2024-ųjų finansų planuose.

Po įtemptų derybų O. Scholzo socialdemokratai ir jų koalicijos partneriai iš Žaliųjų partijos ir verslui palankios FDP sutarė dėl apkarpymų, kad būtų galima kompensuoti stygių.

Vienas iš kontroversiškiausių apkarpymų yra siūlymas laipsniškai atsisakyti mokesčių lengvatos dyzelinui, kuris yra skirtas žemės ūkio technikai. Tai praėjusį mėnesį visoje šalyje sukėlė ūkininkų protestus.

Aukštieji rūmai Bundesratas dar turi patvirtinti šią priemonę. Balsavimas numatytas kovo 22 d.

Biudžeto krizė atgaivino diskusijas apie „skolos stabdį“ tuo metu, kai Vokietijos ekonomika susiduria su sunkumais ir reikalingos didelės investicijos žaliajam perėjimui finansuoti bei pasenusiai infrastruktūrai modernizuoti. Tai paaštrino įtampą O. Scholzo koalicijoje, kurios populiarumas Vokietijos visuomenėje jau smunka.

Liberalioji FDP tvirtai palaiko skolos viršutinę ribą, o socialdemokratai ir žalieji yra atviresni galimybei sušvelninti taisykles, ypač tuo atveju, jei Ukrainai reikėtų daugiau pagalbos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.