„Hamas“ išpuolio aukas išvydusi karininkė sukrėsta iki šiol: užminuoti kūnai ir sušaudyti tarpukojai

Spalio 7 d. „Hamas“ teroro išpuolio padarinius tvarkiusi Izraelio atsargos karininkė Shari Mendes atskleidė, kad per „Hamas“ smogikų įsiveržimą į Izraelį buvo „sistemingai žalojami moterų lytiniai organai“, daugybei aukų buvo šauta į tarpukojį, krūtinę ir galvą.

„Nova“ muzikos festivalio, į kurį įsiveržė „Hamas“ smogikai, vieta.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Nova“ muzikos festivalio, į kurį įsiveržė „Hamas“ smogikai, vieta.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 3, 2024, 10:02 PM

Sh.Mendes priklausė Izraelio kariuomenės rezervo daliniui, kurio užduotis buvo identifikuoti ir paruošti kareives laidotuvėms.

Ji sakė britų kanalui „Sky News“, kad spalio 8 d. ji buvo Šuros bazėje, į kurią buvo atvežtos aukos kitą dieną po išpuolio, per kurį žuvo daugiau kaip 1 200 žmonių.

„Salės iki lubų buvo išklotos kūnų maišais, kvapas buvo neįsivaizduojamas. Negaliu apsakyti, koks šokas ir neviltis ištiko mus visus“, – sakė Sh.Mendes.

Jos padalinys atliko religinį vaidmenį, „lydėdamas“ aukas moteris ir rengdamas jas laidoti baltuose audekluose.

„Mūsų darbas buvo jas pagerbti, jos galėjo būti mūsų dukros – jos buvo tokio pat amžiaus kaip ir mūsų vaikai...“, – sakė ji televizijai „Sky News“.

Sh.Mendes teigė, kad moterys buvo atgabentos beveik be jokių drabužių, kai kurios buvo su kruvinais apatiniais, o jų sužalojimams niekas iš jos komandos nebuvo pasiruošęs.

„Moterims daug kartų buvo šauta į veidą... Jų burnos buvo perkreiptos grimasų, akys atviros, kumščiai sugniaužti, – pasakojo ji. – Joms buvo šauta tiek daug kartų į galvą, kad daugeliu atvejų atrodė, jog moterų veidus norėta sunaikinti.“

„Mūsų komanda matė, kaip moterims šaudė į tarpkojį, į lytinius organus. Moterys buvo šaudomos į krūtinę... Mūsų komanda tai matė, – toliau kalbėjo Sh.Mendes. – Moterims buvo nupjautos kojos. Atrodė, kad moterims, kurias matėme, buvo sistemingai žalojami lytiniai organai.“

„Hamas“ neigia, kad jos kovotojai per išpuolį ką nors prievartavo, sakydama, kad tai prieštarautų islamo mokymui, tačiau JT pradėjo tirti šiuos teiginius.

Užminuoti kūnai

Sh.Mendes sakė, kad daugelis aukų buvo taip smarkiai sužalotos, kad jai ir jos kolegoms buvo sunku aprengti jas laidotuvėms įprastais baltais audeklais.

„Vienai moteriai buvo sulaužyta tiek daug rankų ir kojų, kad tai buvo panašu į darbą su rutuliukais ar smėliu, ir tam tikru momentu pasakėme, kad tiesiog uždėsime ant jos baltą paklodę“, – prisiminė Sh.Mendes.

Liudininkai ir kiti su išpuoliu, ypač su muštynėmis muzikos festivalyje „Nova“, susidūrę asmenys taip pat aprašė baisius moterų sužalojimus ir teigė, kad prievartavimas, atrodo, buvo naudojamas kaip taktika.

Sh.Mendes taip pat sakė, kad kartais teko evakuoti bazę, nes kai kurios aukos atvyko „užminuotos“.

Ji teigė, kad išgyvenusios moterys, kurios per išpuolį galėjo patirti seksualinį smurtą, gali tylėti, bijodamos, kad jomis nepatikės.

„Jei šiomis moterimis yra abejojama dėl jų teiginių tikrumo, kodėl jos turėtų prisistatyti?“ – klausė ji.

„Manau, kad turime būti kantrūs: jos labai traumuotos... Gali prireikti laiko, kad šios moterys prabiltų, jei apskritai kada nors prabils“, – pridūrė Sh.Mendes.

Parengta pagal „Sky News“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.