Rusija žinomą aktyvistą O. Orlovą paskelbė „užsienio agentu“

Rusijos teisingumo ministerija „užsienio agentu“ paskelbė žinomą pilietinių teisių aktyvistą Olegą Orlovą. Naujienų agentūros „Interfax“ duomenimis, 70-metis su dar penkiais asmenimis į juodąjį sąrašą įtrauktas dėl Rusijos karo kritikos ir tariamų melagienų apie politinę vadovybę Maskvoje skleidimo.

Olegas Orlovas.<br>Rueters/Scanpix nuotr.
Olegas Orlovas.<br>Rueters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-02-03 09:32

Rusijos vadovybė „užsienio agentais“ skelbia opozicionierius ir kritikus. Tokiu atveju jie patiria daug nepatogumų. Organizacijoms, žiniasklaidos priemonėms ir asmenims, įtrauktiems į atitinkamą registrą, taikoma griežtesnė jų finansų kontrolė.

Priskyrimas „užsienio agentams“ turi pakurstyti nepasitikėjimą jais ir apsunkinti jų darbą Rusijoje. Nevyriausybinės organizacijos teigia, kad rusai nusigręžia nuo jų baimindamiesi, kad bus apkaltinti bendradarbiavimu su „užsienio agentais“.

O. Orlovas nuo devintojo dešimtmečio yra nevyriausybinės organizacijos „Memorial“ darbuotojas. Ši pradžioje buvo įsteigta siekiant istoriškai įvertinti politinę tironiją, ypač sovietų diktatoriaus Josifo Stalino represijų laikotarpį.

Daug metų O. Orlovas vadovavo „Memorial“ Žmogaus teisių skyriui ir per Čečėnijos karus kaip tarpininkas organizavo apsikeitimą belaisviais. 2022 m. „Memorial“ buvo skirta Nobelio taikos premija – tada organizacija Rusijoje jau buvo uždrausta.

Į teisėsaugos akiratį pateko ir O. Orlovas, griežtai kritikavęs prezidento Vladimiro Putino karą Ukrainoje. 2023 m. jam buvo skirta piniginė bauda, kurią politiniai stebėtojai, turėdami omenyje ilgų laisvės atėmimo bausmių praktiką Kremliaus kritikams, pavadino švelnia. Tiesa, procesą ketinama atnaujinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.