Sulaukęs 86 metų mirė paskutinis Italijos princas Vittorio Emanuele Savojietis

Sulaukęs 86 metų amžiaus savo namuose Ženevoje šeimos apsuptyje mirė paskutinio Italijos karaliaus sūnus Vittorio Emanuele Savojietis, šeštadienį pranešė Savojos rūmai.

Sulaukęs 86 metų mirė paskutinis Italijos princas Vittorio Emanuele Savojietis.<br>AP/Scanpix nuotr.
Sulaukęs 86 metų mirė paskutinis Italijos princas Vittorio Emanuele Savojietis.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 4, 2024, 11:40 AM

Vittorio Emanuele oficialiai buvo paskutinis Italijos kronprincas ir ilgą laiką po tėvo mirties buvo rūmų galva.

Viduramžiais šeima valdė Savoją, kurios vietoje dabar yra Italijos, Prancūzijos ir Šveicarijos dalys, taip pat Pjemontas šiaurės Italijoje. Šių karališkųjų rūmų atstovai 1861–1946 metais valdė Italiją.

1946 metais referendume italai nedidele balsų persvara nubalsavo už monarchijos panaikinimą, todėl Vittorio Emanuele tėvas, karalius Umberto II, kuris soste išbuvo vos tris savaites, buvo išsiųstas į tremtį Šveicarijoje.

Taigi, Vittorio Emanuele oficialiai tik vieną mėnesį buvo kronprincas. Didžiąją savo gyvenimo dalį jis praleido už Italijos ribų.

Karaliaus Umberto tėvas, karalius Viktoras Emanuelis III, kuris Antrojo pasaulinio karo pabaigoje atsisakė sosto sūnaus naudai, daugelio italų akyse suteršė šeimos vardą dėl savo ryšių su fašizmu.

1922 metais Viktoras Emanuelis pavedė Benito Mussoliniui suformuoti vyriausybę, taip sudarydamas sąlygas du dešimtmečius trukusiai diktatūrai, o 1938 metais jis pasirašė rasistinį įstatymą, draudžiantį žydams eiti valstybines pareigas ir lankyti mokyklas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.