Kinijoje australų žurnalistui skirta mirties bausmė, Australija „pasibaisėjusi“

Australijos vyriausybė pareiškė esanti sukrėsta Kinijos teismo paskelbto mirties nuosprendžio rašytojui Yang Hengjunui. Vyriausybė „pasibaisėjusi“ tuo, kad Australijos pilietis pirmadienį Pekine buvo nuteistas lygtine mirties bausme, Kanberoje sakė Australijos užsienio reikalų ministrė Penny Wong. Anot pareiškimo, Australijos vyriausybė mano, kad nuosprendis po dvejų metų gali būti pakeistas kalėjimu iki gyvos galvos.

Kinijos teismas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kinijos teismas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 5, 2024, 9:55 AM

Kinų institucijos Kinijoje gimusį rašytoją kaltina šnipinėjimu. Yang Hengjunas kaltinimus visad neigė. 2019 m. sausį jis su žmona ir vaiku iš Niujorko išvyko į Guangdžou Pietų Kinijoje ir atvykęs dingo. Tik vėliau sužinota apie vyro sulaikymą.

Yang Hengjunas Kinijoje žinomas kaip romanų autorius ir tinklaraštininkas. Jis reguliariai komentavo Kinijos politiką ir kartais nepagailėdavo kritikos Komunistų partijai. Anot pranešimų, anksčiau Yang Hengjunas dirbo Kinijos užsienio reikalų ministerijoje. Nuo 2002 m. jis turi Australijos pilietybę.

„Tai sukrečianti žinia dr. Yang Hengiunui, jo šeimai ir visiems, kurie jį rėmė“, – kalbėjo P. Wong. Australijos vyriausybė, anot jos, ne kartą aukščiausiu lygiu gynė Yang Hengiuno interesus ir darys tai toliau.

Australija pastaraisiais metais ne kartą konfliktavo su Kinija dėl sulaikytų piliečių. Santykiai tarp Pekino ir Kanberos atitinkamai buvo įtempti. 2023 m. spalį laisvę atgavo prieš daugiau nei trejus metus Kinijoje sulaikyta kinų kilmės australų žurnalistė Cheng Lei. Kinijos valstybinėje televizijoje dirbanti žurnalistė buvo sulaikyta 2020 m. rugpjūtį. Ji buvo kaltinama perdavusi užsieniui valstybės paslaptis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.