Naujos detalės dėl V. Zelenskio karinės vadovybės pertvarkos: kris ne tik V. Zalužnas

Ukrainoje vis dar vyksta diskusijos dėl personalo pokyčių aukščiausioje karinėje vadovybėje. Prezidentas Volodymyras Zelenskis gali pakeisti ne tik Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiąjį vadą Valerijų Zalužną, bet ir Ukrianos kariuomenės Generalinio štabo viršininką Serhijų Šaptalą, skelbia Ukrainos žiniasklaida.

Ukrainos karinė vadovybė. Vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas V. Zalužnas – trečias nuo dešinės; Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininkas S. Šaptala – antras nuo dešinės.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Ukrainos karinė vadovybė. Vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas V. Zalužnas – trečias nuo dešinės; Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininkas S. Šaptala – antras nuo dešinės.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 5, 2024, 12:31 PM, atnaujinta Feb 5, 2024, 4:24 PM

Laikraštis „Ukrayinska pravda“ citavo šaltinius prezidento komandoje ir kariniuose sluoksniuose, kurie teigė, kad vyksta konsultacijos dėl Generalinio štabo viršininko S.Štapalos pakeitimo.

Paklaustas, kokie pertvarkymai apskritai artimiausiu metu planuojami Generaliniame štabe, aukšto rango pareigūnas atsakė: „S.Šaptala paliks Generalinį štabą. Dėl visų kitų – neaišku.“

V.Zelenskis savo ketinimą pertvarkyti Ukrainos politinę ir karinę vadovybę patvirtino ir Italijos žiniasklaidai.

Po pranešimų apie galimą Ukrainos kariuomenės vyriausiojo vado V.Zalužno atleidimą, V.Zelenskis sekmadienio vakarą Italijos visuomeniniam transliuotojui „Rai“ sakė, kad „pertvarka, nauja pradžia tikrai būtina“.

Tai reiškia, kad „reikia pakeisti daug vadovaujančių valstybės veikėjų, ir ne tik vienoje srityje, tarkim, kariuomenėje“, sakė jis.

50 metų V.Zalužnas tapo Ukrainos kariuomenės vyriausiuoju vadu likus keliems mėnesiams iki Rusijos invazijos 2022 metų vasarį. Jam vadovaujant Ukrainos kariai užkirto kelią plataus masto invazijai, o vėliau atsiėmė kai kurias okupuotas teritorijas.

Generolas yra populiarus tarp karių ir šalies gyventojų. Kalbama, kad jis turi politinių ambicijų, tačiau jis pats tai neigia.

Pastarosiomis savaitėmis vis dažniau pasirodo pranešimų apie jo ir V.Zelenskio kovą dėl valdžios. Pasak įvairių žiniasklaidos priemonių, Ukrainos valstybės vadovas jau praėjusią savaitę planavo pakeisti generolą, tačiau iš pradžių nesugebėjo to įgyvendinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.