Apeliacinis teismas: D. Trumpas neturi imuniteto nuo baudžiamojo persekiojimo

Donaldas Trumpas neturi imuniteto nuo baudžiamojo persekiojimo kaip buvęs prezidentas ir gali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn pagal kaltinimus bandžius pakeisti 2020 m. vykusių rinkimų rezultatus, antradienį nusprendė apeliacinis teismas.

Donaldas Trumpas.
Donaldas Trumpas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 6, 2024, 6:10 PM, atnaujinta Feb 6, 2024, 7:14 PM

JAV Kolumbijos apygardos apeliacinio teismo trijų teisėjų kolegija nurodė, kad D. Trumpo teiginys, jog jis turi imunitetą nuo baudžiamosios atsakomybės už veiksmus, kurių jis ėmėsi šeimininkaudamas Baltuosiuose rūmuose, „nėra paremtas precedentu, istorija ar Konstitucijos tekstu ir struktūra“.

Šis nuosprendis yra didelis teisinis pralaimėjimas 77-erių D. Trumpui, kuris pirmauja lenktynėse dėl 2024 m. Respublikonų partijos nominacijos į prezidento postą. Manoma, kad jis apskųs teismo sprendimą visos sudėties Vašingtono apeliaciniam teismui ir galbūt JAV Aukščiausiajam Teismui.

D. Trumpo atstovas pareiškė, kad buvęs prezidentas nuosprendį skųs.

Kovo 4 d. turėjo prasidėti teismo procesas prieš D. Trumpą dėl kaltinimų mėginus pakeisti 2020 m. vykusių rinkimų, kuriuos laimėjo demokratas Joe Bidenas, rezultatus, tačiau bylą kuruojanti apygardos teisėja buvo priversta nukelti proceso pradžią, nes buvo laukiama apeliacinio teismo sprendimo dėl imuniteto.

Apygardos teisėja Tanya Chutkan, kuri vadovaus teismo procesui prieš D. Trumpą dėl kišimosi į rinkimus, gruodį atmetė D. Trumpo prašymą taikyti imunitetą. Eksprezidento argumentai neįtikino ir jo skundą nagrinėjusių trijų teisėjų.

„Šioje baudžiamojoje byloje buvęs prezidentas D. Trumpas tapo piliečiu D. Trumpu, turinčiu tokią pat gynybą, kaip ir bet kuris kitas atsakovas, – vienbalsiai priimtame nuosprendyje nurodė teisėjai. – Tačiau bet koks imunitetas, kuris galėjo saugoti jį einant prezidento pareigas, nebesaugo jo nuo šio baudžiamojo persekiojimo.“

Specialusis tyrėjas Jackas Smithas, kuris iškėlė D. Trumpui bylą dėl su rinkimais susijusio sąmokslo, stengėsi užtikrinti, kad teismo procesas prasidėtų kovą, nors buvusio prezidento advokatai ne kartą bandė jį atidėti.

D. Trumpui Džordžijos valstijoje taip pat gresia kaltinimai dėl kišimosi į rinkimus, o Floridoje jam buvo pateikti kaltinimai po pasitraukimo iš Baltųjų rūmų neteisėtai pasiėmus daugybę įslaptintų dokumentų.

D. Trumpas yra išgyvenęs dvi demokratų kontroliuojamų Atstovų Rūmų inicijuotas apkaltas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.