JAV dėl nepilnamečio sūnaus mokykloje surengtų žudynių nuteista jo motina

Jungtinėse Valstijose dėl nužudymo per aplaidumą nuteista paauglio, 2021 m. mokykloje Mičigane nušovusio keturis moksleivius, motina. Anot žiniasklaidos, tai pirmas kartas, kai JAV dėl asmeninės atsakomybės nuteistas vienas šaulio tėvų. Daug dėmesio sulaukusiame procese prisiekusieji pripažino moterį kalta. Jai gresia iki 15 metų kalėjimo. Bausmės dydis turėtų būti skelbiamas balandį.

Jungtinėse Valstijose dėl nužudymo per aplaidumą nuteista paauglio motina.<br>Getty Images/Scanpix nuotr.
Jungtinėse Valstijose dėl nužudymo per aplaidumą nuteista paauglio motina.<br>Getty Images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-02-07 11:06, atnaujinta 2024-02-07 11:07

Po šaudynių vaikino tėvams buvo mesti rimti kaltinimai, nes jie nupirko ginklą ir sudarė galimybę nepilnamečiam sūnui juo naudotis. Be to, jie ignoravo perspėjimus iš vaiko aplinkos mokykloje. 45-erių motina procese savo kaltę neigė. Jos vyras prieš teismą stos kovo mėnesį.

Vaikinas prisipažino kaltu pagal visus 24 kaltinamuosius punktus. Pernai jam skirta kalėjimo iki gyvos galvos bausmė. Procese prieš savo motiną jis neliudijo.

Paauglys 2021 m. lapkritį savo mokykloje į šiaurę nuo Detroito esančiame Oksfordo miestelyje pradėjo šaudyti „Sig Sauer“ markės pistoletu. Jis nužudė keturis bendramokslius ir dar šešis bei mokytoją sužeidė. Aukos Oksfordo vidurinėje mokykloje buvo 14–17 metų amžiaus.

Tėvai nusikaltimo dieną buvo iškviesti į mokyklą, nes buvo rasti tada 15-mečio paauglio piešiniai, vaizduojantys smurtą. Tačiau jie nesutiko pasiimti sūnaus į namus – ir nepatikrino, ar jis turi su savimi ginklą. Netrukus moksleivis surengė mirtinas šaudynes.

Procese motina pareiškė, kad jos vyras nupirko sūnui ginklą. Ji teigė negalėjusi numanyti, kad paauglys gali ryžtis tokioms žudynėms. „Norėčiau, kad jis verčiau būtų nužudęs mus“, – teigė motina.

Savo baigiamojoje kalboje prokurorė Karen McDonald kaltino motiną, kad ji „nebuvo rūpestinga“. Ji esą galėjo pasirūpinti, kad šaudmenys ir ginklas sūnui nebūtų pasiekiami. Gynėja Shannon Smith tuo tarpu argumentavo, kad jos klientė negali būti apkaltinta dėl sūnaus padaryto nusikaltimo. Niekas to esą negalėjo nuspėti.

Ši byla dar kartą atkreipė dėmesį į tėvų atsakomybę už vaikų veiksmus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.