Vokietijos prezidentas su žmona pradėjo valstybinį vizitą Mongolijoje

Mongolijoje trečiadienį dviejų dienų valstybinį vizitą pradėjo Vokietijos prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris su žmona Elke Büdenbender. Juos lydi kultūros atstovų delegacija.

Vokietijos prezidentas.<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
Vokietijos prezidentas.<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 7, 2024, 10:20 AM, atnaujinta Feb 7, 2024, 10:22 AM

Trečiadienį Vokietija ir Mongolija ketina užtvirtinti strateginę partnerystę. Taip pat šia kelione pažymimos abiejų šalių diplomatinių santykių užmezgimo 50-osios metinės.

Vokietijos prezidentas savo vizitu taip pat nori pasiųsti geopolitinį signalą. Mongolija, demokratinė valstybė, yra geografiškai įsiterpusi tarp dviejų autoritarinių kaimynių – Rusijos ir Kinijos.

Kartu Mongolija yra viena iš turtingiausių gamtiniais ištekliais šalių pasaulyje.

Ulan Batoras stengiasi išplėsti savo politinius ir ekonominius santykius. O Vokietija nori sumažinti savo ekonominę priklausomybę nuo atskirų valstybių, tokių kaip Rusija.

Be politinių derybų ir valstybinio banketo, F. W. Steinmeierio ir jo delegacijos programoje numatyta aplankyti Čingischano nacionalinį muziejų, klajoklių šeimą ir mokyklą, kurioje mokoma vokiečių, kaip užsienio, kalbos.

Vokietija ir Mongolija jau dabar glaudžiai bendradarbiauja, pavyzdžiui, vykdydamos archeologinius kasinėjimus Karakorume, senojoje Mongolų imperijos sostinėje, taip pat žaliavų ir tarptautinės taikos palaikymo srityje.

Apie 1 proc. šalies gyventojų kalba vokiškai, iš dalies dėl to, kad daug darbininkų migrantų iš Mongolijos dirbo buvusioje Rytų Vokietijoje.

Mongolija, kurios plotas – 1,5 mln. kvadratinių kilometrų, yra maždaug keturis kartus didesnė už Vokietiją, tačiau turi tik apie 3,3 mln. gyventojų.

Retai gyvenama stepių šalis yra legendinio Čingischano tėvynė – jis 13 amžiuje su savo kavalerija užkariavo daugybę žemių ir sukūrė imperiją nuo Rytų Azijos iki Vidurio Europos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.