Geros žinios iš Berlyno: Vokietija šiais metais įgyvendins NATO tikslą skirti gynybai 2 proc. BVP

Vokietijos vyriausybė patvirtino savo tikslą šiais metais ir vidutinės trukmės laikotarpiu laikytis NATO gynybos išlaidų kvotos. Tai pirmadienį pareiškė vyriausybės atstovė Christiane Hoffmann, tačiau ji nenorėjo tiesiogiai komentuoti Donaldo Trumpo grasinimų pergalės rinkimuose atveju neginti NATO sąjungininkių, kurios nevykdo savo finansinių įsipareigojimų.

 O. Scholzas.<br>EPA/ELTA nuotr.
 O. Scholzas.<br>EPA/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 12, 2024, 5:51 PM

Vokietija šias metais skirs gynybai 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), taip laikydamasi transatlantinio gynybinio aljanso narių susitarimo, sakė atstovė. „Federalinė vyriausybė savo saugumo ir gynybos politikoje visiškai aiškiai kliaunasi transatlantiniu Aljansu ir transatlantine vertybių bendrija ir mano, kad šalies saugumas Aljanse yra užtikrintas, – pabrėžė Ch. Hoffmann. – Kliaunamės stipria ir veiksminga NATO“.

NATO valstybės 2014 m. susitarė iki 2024 m. didinti išlaidas gynybai, kad jos sudarytų mažiausiai 2 proc. BVP. „Ir Vokietija šį tikslą pasieks šiais metais“, – pažymėjo atstovė. Ji teigė nenorinti šiuo metu spekuliuoti apie pavienius reikalavimus iš JAV viršyti 2 proc. tikslą. „Esame įsipareigoję 2 proc. tikslui ir pasiryžę jo laikytis ir toliau. Mes labai gerai suprantame pavojus, kuriuos Europai kelia imperialistinė Rusija ir ką tai reiškia Vokietijos ir NATO gynybiniams pajėgumams“, – sakė Ch. Hoffmann.

Ji nenorėjo kalbėti apie kol kas neišspręstą gynybos išlaidų finansavimo klausimą po 2027 m., kai bus išsemtos Bundesvero papildomo biudžeto lėšos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.