Latvijos institucijos apklausė latvių europarlamentarę T. Ždanoką dėl jos ryšių su Rusija

Latvijos saugumo institucijos pradėjo tyrimą prieš latvių europarlamentarę Tatjaną Ždanoką. 73-ejų politikė dėl galimų ryšių su Rusijos federaline saugumo tarnyba (FST) praėjusią savaitę buvo apklausta saugumo policijos, pranešė Latvijos televizija.

T. Ždanoka.<br>ZumaPress/Scanpix nuotr.
T. Ždanoka.<br>ZumaPress/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-02-12 15:45

T. Ždanoka patvirtino buvus tokią apklausą, tačiau jos turinio ji esą įsipareigojo neviešinti. Kartu T. Ždanoka, kur nuo 2004 m. yra Europos Parlamento narė ir šiuo metu jokiai frakcijai nepriklauso, kaltinimus atmetė.

Pokalbio buvo iškviestas ir dar vienas aukštas T. Ždanokos partijos „Latvijos rusų sąjunga“ narys.

Sausio pabaigoje, be kita ko, portale „The Insider“ paskelbtas tyrimas atskleidė, kad T. Ždanoka daug metų dirbo rusų FST. Jai esą buvo pavesta kurstyti prokremliškas nuotaikas Baltijos šalyse. Ne kartą atvirai rusiškoms pozicijoms atstovavusi politikė mažiausiai nuo 2004 iki 2017 metų buvo globojama dviejų FST agentų, teigta straipsnyje, kuris remiasi nutekintais elektroniniais laiškais.

Vykdant tyrimą, saugumo institucijoms iš dalies yra surištos rankos, nes paviešintas susirašinėjimas daugiausiai yra iš laikotarpio iki 2016 m. Tada už paramą užsienio valstybei Latvijoje nebuvo taikoma baudžiamoji atsakomybė. Atitinkama įstatymo pataisa įsigaliojo tik 2016-aisiais.

Europos Parlamentas taip pat pradėjo tyrimą prieš europarlamentarę. Ketvirtadienį priimtoje rezoliucijoje EP nariai pareiškė „visišką pasipiktinimą ir gilų susirūpinimą dėl nuolatinių Rusijos pastangų kenkti demokratijai ES“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.