Švedijos prokuratūra: kelto „Estonia“ byla baigta

Švedijos prokuratūra pareiškė, kad 1994 m. Baltijos jūroje nuskendusio kelto „Estonia“ byla baigta. Prokuratūra nei atnaujins jau baigto tyrimo dėl kelto katastrofos, nei pradės naujo, sakoma institucijos pranešime.

Keltas „Estonia“.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
Keltas „Estonia“.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2024, 3:14 PM, atnaujinta Feb 15, 2024, 3:16 PM

989 žmones iš Talino į Stokholmą plukdęs keltas 1994 m. rugsėjį nuskendo prie Suomijos pietinės pakrantės. Žuvo 852 žmonės, 137 išsigelbėjo. Tai buvo didžiausia laivo katastrofa Europos pokario istorijoje.

Remiantis 1997 m. paskelbta oficialia tyrimo ataskaita, nelaimės priežastis buvo nuplėštas priekinis kelto skydas. Tačiau tuo ne kartą buvo suabejota.

Kurdama dokumentinį filmą, švedų filmavimo grupė 2019 m. rugsėjį prie laivo nuolaužų nuleido nardymo robotą. Tada, be kita ko, buvo aptikta kelių metrų dydžio iki tol nežinoma skylė laivo korpuse. Tai paskatino institucijas pradėti naują tyrimą.

Prokurorė Karolina Wieslander dabar sakė, jog tyrimo metu nebuvo rasta jokių įrodymų, kad galėjo būti įvykdytas nusikaltimas. Ji atmetė ir susidūrimo su kitu laivu ar sprogimo „Estonia“ pirmagalyje tikimybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.