Iš D. Trumpo lūpų – nauji pareiškimai apie paramą Ukrainai: pateikė pasiūlymą

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas vasario 14 d. pareiškė, kad JAV turėtų teikti finansavimą Ukrainai kaip paskolas, kurias Kijevas turėtų grąžinti, rašo portalas „Kyiv Independent“.

D. Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D. Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 16, 2024, 12:46 PM, atnaujinta Feb 16, 2024, 12:48 PM

Kadangi D. Trumpas yra labiausiai tikėtinas Respublikonų partijos kandidatas artėjančiuose 2024 m. prezidento rinkimuose, jo didėjanti įtaka partijai sužlugdė ankstesnius bandymus patvirtinti papildomą finansavimą Ukrainai.

Šios savaitės pradžioje Senatas patvirtino 95 mlrd. dolerių finansavimo prašymą, įskaitant pagalbą Ukrainai, Izraeliui ir Taivanui. Atstovų Rūmų pirmininkas Mike'as Johnsonas pareiškė, kad nepateiks jo balsavimui žemesniuosiuose rūmuose, nes D. Trumpas kursto respublikonų pasipriešinimą įstatymo projektui.

M. Johnsonas teigė, kad į pasiūlymą reikia įtraukti nuostatas dėl pietinės sienos apsaugos, nors jis ir D. Trumpas padėjo sužlugdyti ankstesnį pasiūlymą, kuriame buvo numatytos panašios priemonės.

„Jie nori jiems skirti dar 60 mlrd. dolerių“, – sakė D. Trumpas Šiaurės Čarlstone, tęsdamas kampaniją per pirminius prezidento rinkimus.

„Darykite taip. Paskolinkite jiems pinigų. Jei jie sugebės laimėti, grąžins mums pinigus. Jei nesugebės, jie neprivalės mums jų grąžinti. Kodėl turėtumėte jiems tiesiog atiduoti pinigus? Tegul tai būna kaip paskola“, – pridūrė jis.

Buvęs prezidentas jau seniai kritikavo JAV pagalbą Ukrainai, o ši pozicija atitiko jo užsienio politikos nuostatas „Pirmiausia – Amerika“. Jis teigė, kad sugebėtų per 24 valandas susitarti dėl taikos Ukrainoje, nors konkrečių žingsnių tam pasiekti nedetalizavo.

D. Trumpas taip pat sukėlė NATO sąjungininkių susirūpinimą, kai pareiškė, kad skatins Rusiją daryti „ką tik nori“ su narėmis, kurios nesilaiko 2 proc. gynybos išlaidų reikalavimo.

Parengta pagal „Kyiv Independent“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.