D. Trumpas pralaimėjo dar vieną teismą: teks mokėti šimtus milijonų dolerių

Donaldui Trumpui civilinėje byloje dėl sukčiavimo buvo nurodyta sumokėti daugiau kaip 350 mln. dolerių kompensaciją, dar 100 mln. dolerių gali būti priskaičiuoti kaip delspinigiai, o teisės ekspertai teigia, kad net ir turtingam buvusiam prezidentui tokios sumos taps sunkiu iššūkiu.

 D. Trumpas.<br> EPA/ELTA nuotr.
 D. Trumpas.<br> EPA/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-02-17 12:18

„Jis staiga netaps darbininkų klasės atstovu, – BBC aiškino buvusi federalinė prokurorė Diana Florence. – Bet tai tiesiog bus daug grynųjų pinigų. Jo turtas gerokai sumažės.“

Penktadienį teisėjas priėmė galutinį sprendimą, kuriuo nurodė D. Trumpui atlyginti žalą ir uždraudė jam trejus metus užsiimti verslu Niujorko valstijoje. Tačiau sprendimu nebuvo nuspręsta visiškai panaikinti D. Trumpo šeimos verslą.

Tuo metu D. Trumpas neigia sukčiavęs ir, kaip tikimasi, pateiks apeliaciją, dėl kurios sprendimas bus sustabdytas, kol bylą išnagrinės aukštesnės instancijos teismas.

Tačiau jei jis nori išvengti baudos mokėjimo arba asmeninio turto arešto, kol vyks apeliacinis procesas, jis vis tiek turi per 30 dienų pervesti visą sumą.

Ar Trumpas gali sau leisti 354 mln. dolerių?

Viename žurnalo „Forbes“ skaičiavime teigiama, kad D. Trumpo turto bendra grynoji vertė yra 2,6 mlrd. dolerių. Niujorko generalinė prokuratūra apskaičiavo, kad 2021 m. jo metinė grynoji vertė bus 2 mlrd. dolerių.

Remiantis šiais skaičiavimais, dėl 354,9 mln. dolerių baudos D. Trumpas prarastų maždaug 14–17 proc. jo turto.

Tačiau be šios gresiančios baudos jis jau yra skolingas rašytojai E. Jean Carroll 83,3 mln. dolerių žalos atlyginimo iš atskiros šmeižto bylos, kuri baigėsi sausio mėn. Be to, didėja jo teisinės išlaidos, nes jis kovoja su keturiomis baudžiamosiomis bylomis federaliniu ir valstijų lygmenimis.

Visa ši finansinė našta – daugiau nei pusė milijardo dolerių – gali sudaryti daugiau grynųjų pinigų, nei D. Trumpas turi.

Pirmasis – D. Trumpas gali bandyti užsitikrinti užstatą – trečiosios šalies garantiją, kad galės sumokėti visą baudą. Taip išvengtų skaudaus pasirinkimo viską sumokėti iš karto, tačiau tai jam kainuotų daug daugiau milijonų, be to, prisidėtų palūkanos ir mokesčiai.

Antrasis – parduoti turtą, kad surinktų pakankamai grynųjų pinigų. Didelė D. Trumpo turto dalis susijusi su jo nekilnojamojo turto įmonėmis. „Forbes“ nustatė, kad jo Niujorko nekilnojamojo turto imperija vertinama 490 mln. dolerių, įskaitant pagrindinį dangoraižį „Trump Tower“, kurio vertė, leidinio skaičiavimais, siekia 56 mln. dolerių.

Trečiasis – D. Trumpas galėtų paprašyti savo ištikimų rėmėjų pinigų. Pasak „New York Times“, jau dabar 10 proc. kiekvieno iš jo rėmėjų surinkto dolerio skiriama jo gynybai civiliniuose ir baudžiamuosiuose procesuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.