A. Navalno artimiesiems neatgaunant palaikų – šaltinio liudijimas: velionio kūnas nusėtas mėlynių

Aleksejaus Navalno mirtis specialiojo režimo pataisos darbų kolonijoje IK-3 tapo pagrindine Jamalo-Neneco autonominės apygardos sostinės Salechardo gyventojų diskusijų tema. Dienraščiui „Novaja Gazeta Europe“ apklausus šio miesto gyventojus, paaiškėjo daugiau informacijos apie velionio palaikų buvimo vietą ir jo mirties aplinkybes.

 Memorialas skirtas A. Navalnui.<br> EPA-ELTA nuotr.
 Memorialas skirtas A. Navalnui.<br> EPA-ELTA nuotr.
 Memorialas skirtas A. Navalnui.<br> EPA-ELTA nuotr.
 Memorialas skirtas A. Navalnui.<br> EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 18, 2024, 12:26 PM, atnaujinta Feb 18, 2024, 12:32 PM

„Salechardas nėra toks didelis miestas, jame gyvena kiek daugiau nei 50 tūkst. gyventojų, todėl tie, kurie čia gyvena bent porą dešimtmečių, turi užmezgę pažinčių ir draugysčių įvairiose veiklos srityse, – „Novaja Europa“ pasakojo iš Salechardo kilęs Dmitrijus. – Todėl čia labai sunku ką nors išlaikyti paslaptyje nuo vietinių gyventojų. Ypač kai kalbama apie pasaulinio masto įvykį, pavyzdžiui, pasaulinio lygio politiko mirtį“.

„Paprastai kolonijose mirusiųjų kūnai vežami tiesiai į teismo medicinos biurą Glazkovos gatvėje, bet kažkodėl šį kartą jis buvo nuvežtas į klinikinę ligoninę, – sakė Salechardo greitosios pagalbos stoties, kurios pastatas, kaip ir krematoriumas yra už 500 metrų nuo ligoninės, darbuotojas. – Jis buvo nuvežtas į morgą, įneštas į vidų, o prie morgo durų stovėjo du policininkai. Žinoma, visi norėjo sužinoti, kas atsitiko, kodėl viskas taip įslaptinta ir ar nebandoma nuslėpti ko nors rimto. Žmonės ėmė visomis galimomis priemonėmis aiškintis, kas vyksta. Greitai paaiškėjo, kad buvo atvežtas politiko kūnas ir kad mirtis buvo ne kriminalinio pobūdžio. O tada pasklido žinia, kad vietos patologams uždrausta atlikti skrodimą“.

„Čia nuomonės išsiskyrė, – sakė greitosios pagalbos darbuotojas. – Vieni teigė, kad iš Maskvos gavo nurodymą laukti specialistų iš sostinės, kiti tvirtino, kad gydytojai patys atsisakė atlikti skrodimą. Byla yra politinė, ir neaišku, kaip ji baigsis. O jei darai skrodimą ir gauni tiesioginį nurodymą pakeisti rezultatą, negali išsisukti. Ir tada gali tapti kaltuoju. O jei skrodimo nebuvo, nėra ko klausti. Be to, dabar žiema, kūnus galima tiesiog kelias savaites laikyti koridoriuje. Plačiai atidarai lauko duris, o ten – „šaldytuvas“.

Šaltinis iš greitosios pagalbos automobilio teigė, kad ant A. Navalno kūno rasta mėlynių, kurias jis gavo dar būdamas gyvas. Tačiau jos kilo ne nuo sumušimų, o dėl kitų veiksmų.

„Kaip greitosios pagalbos darbuotojas, turintis gana didelę patirtį, galiu pasakyti, kad tokie sužalojimai, kaip juos apibūdino matę asmenys, atsiranda nuo traukulių, – sako greitosios pagalbos medikas – Žmogų traukia konvulsijos, jį bandoma sulaikyti, o traukuliai gali būti labai stiprūs, todėl atsiranda mėlynės. Jie taip pat sakė, kad jis turėjo mėlynę ant krūtinės. Tokia mėlynė atsiranda nuo netiesioginio širdies masažo“.

Pasak „Novaja Gazeta Europe“ kalbinto pašnekovo, nei vasario 16, nei 17 dienomis skrodimas nebuvo atliktas. Tikriausiai todėl Rusijos valdžios institucijos vis dar negali nustatyti tikslios mirties priežasties ir neleidžia artimiesiems pamatyti A. Navalno kūno.

Tikėtina, kad ekspertai iš sostinės vis dar laukia skrydžio į Salechardą. Iš Maskvos į šį miestą paprastai vykdomi tik du skrydžiai: 8 val. ryto ir 16.40 val. vakare.

Tačiau, „Novaja Gazeta Europe“ kalbinto taksi vairuotojo Andrejaus, kuris dažniausiai dirba aplink oro uostą, teigimu, vasario 17 d. vakare du skrydžiai nusileido ne pagal grafiką.

„Atskrido nedideli lėktuvai, kuriais pas mus dažnai atvyksta medžioti įvairūs oligarchai. Pirmasis lėktuvas nusileido apie šeštą valandą vakaro, jį pasitiko Tyrimų komiteto automobiliai. Antrasis atskrido po pusantros valandos. Pats asmeniškai nemačiau, kas juo atvyko, bet mano kolegos sakė, kad iš lėktuvo išlipo aštuoni žmonės ir nuėjo į oro uosto pastatą. Ir juos kažkas išsivežė, nes taksi keleiviai vasario 17 d. vakare buvo tik tie, kurie atvyko reguliariaisiais reisais“, – pasakojo jis.

Antruoju specialiuoju reisu galėjo atvykti ekspertai, kurie turėtų atlikti skrodimą. Kadangi kai kurios biomedžiagos gali būti siunčiamos tirti į Maskvą, procesas užtruks dar kelias dienas. Tai reiškia, kad kūnas artimiesiems nebus išduotas mažiausiai savaitę, teigia dienraštis „Novaja Gazeta Europe“.


Paruošta pagal Novaja Gazeta Europe inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.