Įkalintas Rusijos aktyvistas I. Jašinas po A. Navalno mirties pareiškė, kad tęs „kovą su tironija“

Įkalintas Rusijos opozicijos politikas Ilja Jašinas, sužinojęs, kad jo draugas ir kolega, Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas, mirė kalėjime, antradienį pažadėjo toliau kovoti už Rusijos laisvę.

Ilja Jašinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Ilja Jašinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 20, 2024, 11:04 AM, atnaujinta Feb 20, 2024, 11:43 AM

„Kol mano krūtinėje plaka širdis, aš kovosiu su tironija. Kol gyvensiu, nebijosiu blogio“, – per advokatą perduotame ir socialinėje žiniasklaidoje paskelbtame pranešime sakė I. Jašinas, pripažindamas, kad jo paties gyvybė „yra Putino rankose ir jai gresia pavojus“.

Didžiausio prezidento Vladimiro Putino priešo A. Navalno mirtis praėjusią savaitę sukėlė pasipiktinimą ir baimę dėl jo bendražygių ir kitų Rusijoje įkalintų Kremliaus kritikų.

I. Jašinas 2022 m. gruodį buvo įkalintas 8,5 metų už „melagingos“ informacijos apie Rusijos kariuomenę skleidimą pagal teisės aktus, kuriais kriminalizuojama karo Ukrainoje kritika.

„Žinoma, suprantu, kas man gresia. Esu už grotų. Mano gyvybė yra Putino rankose ir jai gresia pavojus“, – sakė jis.

I. Jašinas buvo A. Navalno sąjungininkas ir artimas kitam opozicijos politikui Borisui Nemcovui, kuris 2015 m. buvo nužudytas netoli Kremliaus.

„Mus siejo bendras reikalas ir mes savo gyvenimą paskyrėme tam, kad Rusija taptų taiki, laisva ir laiminga. Dabar abu mano draugai mirę“, – sakė I. Jašinas.

Jis sakė, kad žinią apie A. Navalno mirtį sužinojo būdamas kalėjime netoli Smolensko Rusijos vakaruose ir, kaip ir didžioji dalis opozicijos, dėl to kaltino Kremlių.

„Putino supratimu, taip įtvirtinama valdžia – žmogžudystėmis, žiaurumu ir demonstratyviu kerštu“, – sakė jis.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas atsisakė pasakyti, kaip V. Putinas, kuris A. Navalno mirties nekomentavo, reagavo į savo pagrindinio oponento mirtį.

D. Peskovas taip pat sakė, kad vyksta A. Navalno mirties tyrimas ir jo išvados dar bus paskelbtos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.