Stiprėjant Pietų Korėjos gydytojų streikui atšaukiamos gyvybiškai svarbios operacijos

Nėščioms moterims trečiadienį buvo atšauktos cezario pjūvio operacijos, o vėžio pacientams – atidėtos gydymo procedūros, nes Pietų Korėjoje protestuodami dėl siūlomų reformų į darbą neatėjo tūkstančiai gydytojų stažuotojų, pranešė pareigūnai ir vietos socialinė žiniasklaida.

Gydytojų streikas Pietų Korėjoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Gydytojų streikas Pietų Korėjoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 21, 2024, 9:32 AM

Pasak Seulo sveikatos apsaugos ministro antrojo pavaduotojo Park Min-soo, darbo vietas paliko daugiau kaip 8 800 jaunesniųjų gydytojų, t. y. 71 proc. visų praktikantų, ir tai yra dalis protesto akcijų prieš vyriausybės planus smarkiai padidinti priėmimą į medicinos mokyklas.

Seulas teigia, kad reformos yra būtinos, remdamasis tuo, kad trūksta gydytojų, šalies visuomenė sparčiai sensta, tačiau gydytojai teigia, kad pokyčiai pakenks paslaugų teikimui ir mokymo kokybei.

Kritikai sako, kad gydytojai labiausiai nerimauja, jog reforma gali sumažinti jų atlyginimus ir socialinį prestižą, o vyriausybės planas sulaukia plataus palaikymo tarp Pietų Korėjos gyventojų, kurių daugumai nusibodo ilgas laukimo laikas, kai prireikia daugelio medicinos paslaugų.

Park Min-soo trečiadienį sakė, kad darbe nepasirodė 7 813 gydytojų stažuotojų, t. y. beveik penkis kartus daugiau nei pirmąją akcijos dieną pirmadienį, nors vyriausybė nurodė daugeliui jų grįžti į ligonines.

„Pagrindinis medikų pašaukimas – saugoti žmonių sveikatą ir gyvybes, todėl bet kokie grupiniai veiksmai, keliantys tam grėsmę, negali būti pateisinami“, – sakė pareigūnas.

Gydytojų išėjimas iš darbo – Pietų Korėjos įstatymų pažeidimas, nes medicinos darbuotojai negali atsisakyti vykdyti vadinamųjų įsakymų grįžti į darbą „be pateisinamų priežasčių“, sakė jis.

Pietų Korėjos bendrojo pobūdžio ligoninės labai priklausomos nuo praktikantų, atliekančių skubias ir kitokias operacijas, o vietos socialinėje žiniasklaidoje teigiama, kad vėžiu sergantiems pacientams ir būsimoms motinoms, kurioms reikia atlikti cezario pjūvį, procedūros buvo atšauktos arba atidėtos, o daugeliu atveju buvo padaryta „žala“, sakė Park Min-soo.

„Mano operacija buvo atšaukta priėmimo dieną dėl gydytojų streiko, ir aš vis dar esu apstulbusi“, – socialiniame tinkle „X“ rašė viena internautė.

Kita Pietų Korėjos interneto portalo „Naver“ vartotoja teigė, kad ilgai laukta jos motinos galvos smegenų aneurizmos operacija buvo staiga atidėta. „Esu įsiutusi, kad (gydytojai) gali elgtis taip neatsakingai“, – rašė ji.

Jaunesnieji gydytojai tvirtina, kad naujosios medicinos mokymo reformos yra paskutinis lašas daugeliui jų profesijos atstovų, kurie dirba sunkiomis sąlygomis, pavyzdžiui, greitosios pagalbos skyriuose.

„Nepaisant to, kad gydytojai stažuotojai dirba daugiau nei 80 valandų per savaitę ir gauna minimalaus darbo užmokesčio dydžio kompensaciją, vyriausybė iki šiol juos ignoruoja“, – teigiama Korėjos stažuotojų ir rezidentų asociacijos pareiškime.

Jie pridūrė, kad pernelyg didelė našta, užkraunama gydytojams stažuotojams dabartinėje sveikatos priežiūros sistemoje, yra nepagrįsta ir nesąžininga.

Slaugytojai, kuriems streiko metu buvo palikta atsakomybė už viską, paragino gydytojus grįžti į darbą, nors ir solidarizavosi su jų kova prieš reformą. „Turėkite sąžinės nepalikti pacientų vienų“, – socialiniame tinkle rašė Korėjos jaunųjų slaugytojų asociacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.