Bratislavoje paminėtos J. Kuciako nužudymo metinės: tūkstančiai slovakų protestavo prieš R. Fico vyriausybę

Per šeštąsias žurnalisto Jano Kuciako ir jo sužadėtinės Martinos Kusnirovos nužudymo metines tūkstančiai žmonių Slovakijos sostinėje Bratislavoje išėjo į gatves, pagerbdami poros atminimą ir kartu protestuodami prieš premjero Roberto Fico vyriausybę.

 Protestai Bratislavoje.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Protestai Bratislavoje.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 22, 2024, 12:39 PM

Žurnalistas su drauge, kuriems tada buvo 27 metai, buvo nušauti savo namuose Velka Macos kaime į rytus nuo Bratislavos. Šis kruvinas nusikaltimas sukėlė masinius protestus ir privertė atsistatydinti tuometinį premjerą R. Ficą, kuris po pergalės rinkimuose dabar vėl vadovauja vyriausybei. Prie vyriausybės rūmų Bratislavoje susirinkę žmonės, panašiai kaip ir tada, per garsiakalbius skandavo „Gėda!“ ir „Ficą į kalėjimą!“

Atminimo ir protesto mitingas ypač buvo nukreiptas prieš vyriausybės planuojamą baudžiamosios teisės reformą. Jos esmė yra panaikinti specialiąją prokuratūrą organizuotam nusikalstamumui ir korupcijai. Reformos priešininkai kaltina vyriausybę, kad taip pirmiausiai norima nuslėpti korupcinius nusikaltimus iš ankstesnių laikų, kai valdžioje buvo R. Fico partija „Smer-SSD“.

Vyriausybė tuo tarpu argumentuoja, kad specialiąja prokuratūra politinei kovai prieš R. Fico partiją naudojosi nuo 2020 iki 2023 m. valdžioje buvusi vyriausybė. Ir gedulą dėl nužudytos poros R. Fico oponentai esą išnaudoja savo politiniams tikslams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.