O. Scholzas pritaria M. Ruttės kandidatūrai į NATO vadovus

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas remia galimą Nyderlandų ministro pirmininko Marko Ruttės kandidatūrą į NATO generalinio sekretoriaus postą. Tai tinkle X pranešė vyriausybės atstovas Steffenas Heibertas. Dėl savo milžiniškos patirties, žinių saugumo politikos klausimais ir diplomatinių gelbėjimų jis yra puikus kandidatas, rašė atstovas.

O. Scholzas.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix nuotr.
O. Scholzas.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 23, 2024, 12:32 PM, atnaujinta Feb 23, 2024, 12:33 PM

Prieš tai JAV vyriausybės šaltiniai paskelbė, kad prezidentas Joe Bidenas yra už M. Ruttės kandidatūrą. J. Bidenas remia M. Ruttės kandidatūrą, sakė vyriausybės atstovas. M. Ruttė esą „puikiai supranta Aljanso svarbą“.

Pagyrų olandui negailėjo ir Didžioji Britanija. „Jungtinė Karalystė tvirtai remia Nyderlandų premjerą Marką Rutte kaip kandidatą NATO generalinio sekretoriaus pareigose pakeisti Jensą Stoltenbergą, – britų naujienų agentūra PA ketvirtadienį citavo premjero Rishio Sunako atstovą. – M. Ruttę labai gerbia visos aljanso šalys, jis turi daug kompetencijos gynybos ir saugumo srityje bei sugebės užtikrinti, kad Aljansas išliks tvirtas ir pasirengęs užtikrinti gynybą ir užkardą“.

J. Stoltenbergas po dešimties darbo metų spalį paliks NATO vadovo postą. Kad būtų paskirtas jo įpėdiniu, M. Ruttė turi gauti visų Aljanso narių pritarimą. Du diplomatai sakė, kad šiuo metu M. Ruttę neformaliai remia apie 20 NATO narių. Manoma, kad jo kandidatūrai gali priešintis Vengrija ir Turkija, tačiau jos kol kas savo pozicijos nėra pareiškusios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.