Rusija siekia beveik trejiems metams įkalinti karo kritiką

Rusijos prokuroras pirmadienį pareikalavo beveik trejų metų laisvės atėmimo bausmės žymiam žmogaus teisių gynėjui Olegui Orlovui, teisiamam dėl pakartotinio Ukrainos puolimo pasmerkimo.

 O. Orlovas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 O. Orlovas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 26, 2024, 1:53 PM

70 metų Nobelio premiją pelniusios grupės „Memorial“ pirmininkas yra naujausias Kremliaus represijų, kurios sustiprėjo Rusijai užpuolus Ukrainą, taikinys. Jis yra reta išimtis tarp garsių Kremliaus kritikų, kurių daugelis yra kalėjime arba gyvena tremtyje, nes vis dar yra Rusijoje ir šiuo metu laisvėje.

Pasak teisme dalyvavusių naujienų agentūros AFP žurnalistų, prokuroras paprašė skirti jam „dvejų metų ir vienuolikos mėnesių laisvės atėmimo bausmę“.

Veteranas aktyvistas pasirodė teisme su žmona Tatjana, kitais aktyvistais ir artimaisiais. Daugiau nei dešimties šalių ambasadoriai taip pat atvyko palaikyti O. Orlovo, didžiąją gyvenimo dalį praleidusio dokumentuojant teisių pažeidimus.

O. Orlovas kaltinamas Rusijos kariuomenės diskreditavimu prancūzų internetiniam leidiniui „Mediapart“ parašytoje skiltyje, spalį po pirmojo teismo jis buvo nubaustas bauda. Tai buvo gana švelni bausmė, todėl prokurorai paragino pradėti prieš jį naują teismą.

Neseniai naujienų agentūrai AFP duotame interviu O. Orlovas sakė neturintis iliuzijų dėl naujojo teismo baigties, tačiau atsisakė išvykti iš šalies. „Kito pasirinkimo nėra. Turime tęsti kovą“, - sakė jis AFP.

O. Orlovas sakė, kad jo karjera, skirta sovietų nusikaltimams ir teisių pažeidimams šiuolaikinėje Rusijoje, ypač Šiaurės Kaukaze, nedavė jam kito pasirinkimo, kaip tik pasisakyti prieš Ukrainos užpuolimą.

Organizacija „Memorial“ įsitvirtino kaip pagrindinis Rusijos pilietinės visuomenės ramstis, saugodama komunistinių represijų aukų atminimą ir agituodama prieš teisių pažeidimus. Šią organizaciją Rusijos valdžia oficialiai panaikino 2021 m. pabaigoje, o 2022 m. ji laimėjo Nobelio taikos premiją kartu su pirmaujančia Ukrainos teisių grupe ir Baltarusijos aktyvistu veteranu.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.