Nobelio komitetas teigia esąs sukrėstas dėl O. Orlovui skirtos laisvės atėmimo bausmės

Nobelio taikos premiją skiriantis Nobelio komitetas sukritikavo Rusijos žmogaus teisių aktyvistui Olegui Orlovui paskelbtą laisvės atėmimo bausmę, pavadindamas ją politiškai motyvuota. Sukrėtė žinia, kad O. Orlovas nuteistas pustrečių metų kalėti, trečiadienį pareiškė komitetas jam nebūdingame komentare.

O. Orlovas.<br>AP/Scanpix nuotr.
O. Orlovas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-02-28 20:30

70-metis O. Orlovas yra buvęs žmogaus teisių organizacijos „Memorial“, kuriai 2022 m. skirta Nobelio taiko premija, kopirmininkas. Jis antradienį dėl Rusijos karo Ukrainoje kritikos buvo nuteistas kalėti bendrojo režimo kolonijoje.

„Pono O. Orlovo nuteisimas yra politiškai motyvuotas ir dar vienas įrodymas, kad šiandieninėje Rusijoje vis labiau pažeidinėjamos žmogaus teisės ir nuomonės laisvė, – pareiškė Nobelio komiteto pirmininkas Jørgenas Watne Frydnesas. – Putino režimas daug metų mėgino nutildyti „Memorial“ ir kitų svarbių pilietinės visuomenės organizacijų vadovybę“. Karas dabar yra pretekstas tai pasiekti – tačiau svarbu, kad nepavyktų, teigė J. W. Frydnesas, neseniai perėmęs pirmininkavimą komitetui iš savo pirmtakės Berit Reiss Andersen.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.