Savo balsais 100 000 protestuojančių Mičigano rinkėjų išsiuntė žinią J. Bidenui

Tarpiniai pirminių demokratų partijos rinkimų Mičigano valstijoje rezultatai trečiadienį parodė, kad kiek daugiau nei 100 000 šios violetinės valstijos rinkėjų protesto judėjimo paraginti balsavimo biuleteniuose nurodė „neapsisprendęs“, tokiu būdu protestuodami prieš prezidento Joe Bideno paramą Izraelio karui Gazoje.

Joe Bidenas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Joe Bidenas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 28, 2024, 8:37 PM

Nors J. Bidenas rinkimus be vargo laimėjo, neapsisprendusių rinkėjų biuleteniais, sudariusiais 13 procentų visų antradienį atiduotų balsų, buvo išsiųsta „aiški ir aidinti žinia, kad mes reikalaujame tuojau pat visiems laikams nutraukti ugnį“, – kalbėdama per spaudos konferenciją sakė kampanijos „Išgirskite Mičiganą“ organizatorė Layla Elabed.

Šioje vidurio vakarų valstijoje gyvena daug arabų ir musulmonų kilmės amerikiečių, pirmiau tvirtai palaikiusių demokratų partiją ir padėjusių J. Bidenui laimėti 2020 m. rinkimus.

Jungtinėse Valstijose artėjant J. Bideno ir buvusio prezidento Donaldo Trumpo revanšui, daug kas priklausys nuo to, ar J. Bidenas sugebės pakeisti kursą ir ar per pirminius rinkimus protestą pareiškę rinkėjai tą patį darys ir lapkritį.

Nors neapsisprendusių rinkėjų balsų skaičius buvo panašus į tą, kuris užfiksuotas per 2012 m. įvykusius rinkimus, kai vėl buvo išrinktas demokratų partijos kandidatas Barakas Obama, kai jų buvo 11 proc., tuomet tokių balsų tebuvo maždaug 20 000.

Prie rinkėjų protesto kampanijos prieš J. Bideną prisidėjo ir oficialiai išrinkti asmenys – vietos merai ir vienintelė iš Palestinos kilusi amerikietė Kongreso narė Rashida Tlaib.

Pirmiau abiem kandidatams pergalę Mičigane, kur balsavimo rezultatai gali lemti pergalę arba pralaimėjimą visoje šalyje, yra pavykę pasiekti vos per plauką – 2016 m. D. Trumpas laimėjo maždaug 10 000 balsų persvara, 2020 m. J. Bidenas savo pusėn pritraukė maždaug 150 000 rinkėjų daugiau.

„Tikiuosi, pone prezidente, kad jūs mus išgirsite“, – sakė Detroito priemiesčio Dierborno, kuriame gyvena didelė arabų kilmės amerikiečių bendruomenė, meras Abdullah Hammoudas.

„Kad pasirinksite demokratiją, o ne tironiją. Kad pasirinksite Amerikos žmones, o ne (Izraelio premjerą) Benjaminą Netanyahu.“

Paklaustas apie riziką, kad lapkritį gali būti išrinktas D. Trumpas, A. Hammoudas atsakė, jog šį klausimą derėtų užduoti J. Bidenui.

„Tai prezidentas Bidenas siekia aukščiausiojo posto, tai jis rinkimuose kaunasi su Donaldu Trumpu“, – kalbėjo jis. „Jis turi pelnyti rinkėjų, kuriems mėgina tarnauti, balsus.“

Po to, kai antradienį vakare buvo paskelbta pergalė, J. Bidenas išplatino pranešimą, kuriame padėkojo „kiekvienam mičiganiečiui, kurio balsas šiandien buvo išgirstas“.

Protesto vardan atiduotų balsų jis neminėjo.

„Tiesą sakant, praėjusį vakarą padarytas jo pareiškimas žmonių nesuvienijo“, – sakė kampanijai „Išgirskite Mičiganą“ atstovaujantis Abbasas Alawieh, pridurdamas, jog prezidentas „praignoravo“ visus 100 000 neapsisprendusių rinkėjų.

„Mičigano bendruomenė nori, kad jis pakeistų savo politiką, prieš sugrįždamas ir paprašydamas mūsų balsų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.