Naujoji Zelandija paskelbė „Hamas“ teroristine organizacija

Naujoji Zelandija ketvirtadienį tapo viena iš paskutiniųjų Vakarų šalių, priskyrusių visą palestiniečių judėjimą „Hamas“ teroristinėms organizacijoms.

 Naujoji Zelandija „Hamas“ paskelbė teroristine organizacija.<br> ZUMAPress/Scanpix/123 rf. nuotr., lrytas.lt koliažas.
 Naujoji Zelandija „Hamas“ paskelbė teroristine organizacija.<br> ZUMAPress/Scanpix/123 rf. nuotr., lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 29, 2024, 10:05 AM

Velingtono teigimu, „Hamas“ spalio 7 d. išpuoliai prieš Izraelį sugriovė sampratą, kad jos politiniai ir kariniai sparnai yra atskirti.

„Visa organizacija atsakinga už šiuos siaubingus teroro išpuolius“, – sakoma pranešime.

Velingtonas paskelbė įšaldantis „Hamas“ turtą Naujojoje Zelandijoje ir uždraudžiantis piliečiams teikti grupuotei „materialinę paramą“. Tačiau Naujosios Zelandijos ministras pirmininkas Christopheris Luxonas pabrėžė, kad humanitarinė pagalba palestiniečiams Gazos Ruože bus tęsiama.

Naujoji Zelandija 2010 m. paskelbė „Ezzedine‘o Al Qassamo brigadas“, „Hamas“ karinį sparną, „teroristiniu subjektu“, tačiau nenorėjo sekti kitų Vakarų šalių pavyzdžiu ir įtraukti į teroristinių organizacijų sąrašą visą grupuotę. „Hamas“ yra ir politinė partija, turinti platų palestiniečių palaikymą. 2006 m. „Hamas“ laimėjo rinkimus Gazos Ruože ir nuo to laiko valdo teritoriją be naujų rinkimų.

Ketvirtadienį Naujoji Zelandija paskelbė sankcijas ir daugiau nei dešimčiai „ekstremistų Izraelio naujakurių“, kaltinamų smurtu prieš palestiniečius. Jiems uždrausta atvykti į šalį. Šie asmenys nebuvo įvardinti viešai.

Pasak apžvalgininkų, šios Naujosios Zelandijos sankcijos yra „labiau simbolinės“, panašios į sankcijas Rusijai, Iranui ir Šiaurės Korėjai. „Hamas“ politinio sparno priskyrimas teroristinėms organizacijoms labiausiai gali paveikti aukojimą ir finansinę paramą.

Naujoji Zelandija ketvirtadienį taip pat skyrė sankcijas dar 61-am Rusijos asmeniui ir subjektams, įskaitant tuos, kurie dalyvauja apeinant sankcijas viešųjų pirkimų tinkluose. Naujosios Zelandijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad sankcijos apima subjektus, perkančius technologijas Rusijos gynybos pramonei, ir kai kurių Rusijos bankų aukštesniuosius vadovus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.