Naujosios Zelandijos vyriausybė atšaukė griežtus kovos su rūkymu įstatymus

Naujosios Zelandijos konservatorių vyriausybė, sveikatos ekspertų siaubui, panaikino griežtus savo pirmtakės kairiųjų vyriausybės kovos su rūkymu įstatymus. Premjero Christopherio Luxono vadovaujama koalicija naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį skubos tvarka atšaukė atitinkamą įstatymų paketą, agentūrai DPA patvirtino vyriausybės atstovas. Prieš tai parlamente vyko karšti debatai.

 Naujosios Zelandijos vyriausybė atšaukė griežtus kovos su rūkymu įstatymus.<br> 123rf asociatyvi nuotr., lrytas.lt koliažas.
 Naujosios Zelandijos vyriausybė atšaukė griežtus kovos su rūkymu įstatymus.<br> 123rf asociatyvi nuotr., lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 29, 2024, 3:10 PM

Vyriausybė, kuriai priklauso ir populistinė partija „Pirmiausiai – Naujoji Zelandija“ (NZ First), apie atitinkamus planus paskelbė jau netrukus po to, kai praėjusį lapkritį pradėjo eiti pareigas. Šiuo žingsniu ji, be kita ko, nori finansuoti pažadėtą mokesčių mažinimą.

Naujoji Zelandijai, kai vyriausybei vadovavo leiboristų lyderė Jacinda Ardern, 2022 m. gale priėmė novatorišką įstatymą dėl rūkymo draudimo asmenims, gimusiems nuo 2009 m. Remiantis įstatymu, jiems iki gyvenimo pabaigos nebūtų galima parduoti tabako. Taip norėta pasiekti, kad jaunimas net nepradėtų rūkyti.

Įstatyme buvo įtvirtintas ir nikotino kiekio sumažinimas cigaretėse bei mažesnis tabako pardavimo vietų skaičius. Jau 2025-aisiais Naujoji Zelandija turėjo tapti praktiškai nerūkančia šalimi. Rūkymas yra dažniausia išvengiamų mirčių priežastis Naujojoje Zelandijoje. Įstatymas turėjo laipsniškai įsigalioti nuo šių metų liepos.

„Pastaraisiais metais Naujojoje Zelandijoje rūkančių skaičius sumažėjo labiausiai pasaulyje, todėl norime remtis praktinėmis priemonėmis ir metodais, kurie pasiteisino iki šiol“, – sakė sveikatos apsaugos viceministrė Casey Costello. Ji pridūrė, jog vyriausybė ir toliau siekia, kad Naujoji Zelandija būtų nerūkanti šalis. Leiboristų vyriausybė esą laikėsi „draudžiančio“ požiūrio ir neatsižvelgė į tai, kaip gerai veikia rūkymo metimo iniciatyvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo