Haityje – smurto protrūkis: gaujų susivienijimas bando nuversti premjerą

Haičio ministrą pirmininką Arielį Henry nušalinti siekiančios gaujos penktadienį siaubė šalies sostinę Port o Prensą, o šaudynės netoli miesto tarptautinio oro uosto ir kalėjimo reiškė jau antrą dieną besitęsiantį smurtą.

Haitis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Haitis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 2, 2024, 10:41 AM, atnaujinta Mar 2, 2024, 10:43 AM

Ketvirtadienį, prasidėjus naujausiems neramumams, žuvo mažiausiai keturi policijos pareigūnai, o dar dešimtys buvo sužeisti. A. Henry tuo tarpu lankėsi Kenijoje, kur pasirašė dvišalį susitarimą, kad Nairobis į neramumų krečiamą Karibų šalį atsiųs policijos pajėgų kontingentą vadovauti JT remiamai teisėsaugos misijai.

Pastaraisiais metais ginkluotos gaujos užėmė ištisus šalies rajonus ir sukėlė didžiulį smurtą, dėl kurio buvo sužlugdyta Haičio ekonomika ir sveikatos apsaugos sistema.

Naujausi išpuoliai yra dalis gaujų susivienijimo, pasivadinusio „Vivre Ensemble“ („Gyvenimas kartu“), kordinuotų veiksmų.

Įtakingas gaujų lyderis Jimmy Cherisier, žinomas Barbekiu pravarde, prieš prasidedant smurtui socialinėje žiniasklaidoje paskelbtame vaizdo įraše teigė, kad ginkluotos grupuotės veikia išvien, kad „priverstų ministrą pirmininką Arielį Henry atsistatydinti“. Jis net perspėjo šeimas neleisti vaikų į mokyklą, kad „būtų išvengta papildomų nuostolių“, nes smurtas kai kuriose sostinės dalyse vis labiau auga.

J. Cherizier – buvęs policijos pareigūnas, dabar vadovaujantis gaujų susivienijimui – 2022 metais sutrikdė šalies gyvenimą, kai užblokavo didžiausią šalies naftos terminalą. Jam buvo įvestos JT ir JAV iždo departamento sankcijos.

Haityje penktadienį maždaug 10 policijos pareigūnų protestavo prie administracijos pastatų, reikalaudami grąžinti keturių nužudytų kolegų kūnus.

Tuo tarpu Port o Prenso gatvėse iškilo degančių padangų barikados, oras prisipildė tirštų dūmų, gatvėse stovėjo sudeginti autobusai, sutriko eismas, buvo girdėti šaudymas, žmonės ėmė bėgti iš namų, esančių netoli neramumų vietų.

Valstybinė Haičio universitetinė ligoninė, viena didžiausių ligoninių sostinėje, ketvirtadienį, pasak vieno šaltinio, priėmė mažiausiai 25 sužeistuosius.

Anksčiau A. Henry lankėsi Gajanoje, kur dalyvavo Karibų jūros regiono aukščiausiojo lygio susitikime, ten jis pareiškė kitiems vadovams, kad naujus rinkimus šalyje surengs iki 2025 metų rugpjūčio, nes ankstesnius pažadus atidėjo dėl nesaugumo.

A. Henry į valdžią atėjo po to, kai 2021 metais buvo nužudytas pastarasis šalies prezidentas. Rinkimai Haityje paskutinį kartą buvo surengti 2016 metais, o valdžios tęstinumo užtikrinimas yra tarptautinės misijos tikslas kartu su humanitarinės pagalbos kelių užtikrinimu.

JT duomenimis, savo namus Haityje turėjo palikti apie 300 000 žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.