Izraelis atšaukia savo ambasadorių JT, motyvuodamas „tyla“ dėl „Hamas“ seksualinio smurto JT palestiniečių pabėgėlių agentūroje galimai dirba daugiau nei 450 teroristų

Izraelis pirmadienį pareiškė, kad „skubioms konsultacijoms“ atšaukė savo ambasadorių Jungtinėse Tautose (JT) dėl, anot jo, JT bandymo „nutylėti“ informaciją apie „Hamas“ seksualinį smurtą.

Jungtinės Tautos.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Jungtinės Tautos.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 4, 2024, 9:22 PM

„Nurodžiau mūsų ambasadoriui JT Giladui Erdanui grįžti į Izraelį skubioms konsultacijoms po bandymo nutylėti“ informaciją „apie „Hamas“ ir jo bendrininkų spalio 7 d. įvykdytus masinius prievartavimus“, socialiniame tinkle „X“ nurodė užsienio reikalų ministras Israelis Katzas.

Pirmadienį Izraelio kariuomenė apkaltino Jungtinių Tautų (JT) palestiniečių pabėgėlių agentūrą, vadinamą UNRWA, kad ji įdarbino „daugiau nei 450 teroristų“, priklausančių teroristinėms grupėms, įskaitant „Hamas“.

„Žvalgybos duomenimis, UNRWA dirba daugiau nei 450 teroristų, priklausančių teroristinėms organizacijoms Gazos Ruože, daugiausia „Hamas“, – sakoma kariuomenės pranešime.

Izraelis parėmė kaltinimus agentūrai UNRWA Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje Niujorke. Pirmadienį sakydamas kalbą Izraelio ambasadorius JT Giladas Erdanas planšetiniame kompiuteryje parodė vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas UNRWA darbuotojas. Medžiagoje matyti, kaip spalio 7 d. Izraelyje du žmonės krauna į transporto priemonę kūną be gyvybės ženklų. Diplomatas sakė, kad vienas šių vyrų buvo JT organizacijos socialinis darbuotojas.

Iš 13 tūkst. UNRWA darbuotojų Gazos Ruože šimtai yra „aktyvūs teroristai“, 12 proc. yra „Hamas“ arba „Islamo džihado Palestinoje“ nariai, sakė G. Erdanas. „Įrodyta, kad UNRWA yra svarbi „Hamas“ teroro mašinos dalis“, – teigė jis.

Izraelis kaltina UNRWA darbuotojus prisidėjus prie palestiniečių grupuotės „Hamas“ ir kitų grupių teroro aktų, įvykdytų spalio 7 dieną. Dėl kaltinimų kelios Vakarų šalys, tarp jų ir dvi didžiausios donorės JAV ir Vokietija, įšaldė mokėjimus UNRWA. JT generalinis sekretorius António Guterresas kaltinimus pavadino patikimais ir pažadėjo išsamų tyrimą. Bendradarbiavimas su keliais darbuotojais buvo nedelsiant nutrauktas.

Remiantis dpa turima informacija, Izraelio valdžia sausį pateikė JT dvylika pavardžių ir duomenis iš telefonų, gautus per spalio 7 d. išpuolį. JT juos patikrino ir nustatė, kad jie patvirtina įtarimus.

Per spalio 7 d. išpuolį palestiniečių teroristai Izraelyje nužudė apie 1200 žmonių.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?