JAV Aukščiausiasis Teismas: D. Trumpas negali būti pašalintas iš Kolorado pirminių rinkimų

JAV Aukščiausiasis Teismas pirmadienį visais balsais nusprendė, kad Donaldo Trumpo pavardės pašalinimas iš balsavimo biuletenio per Respublikonų partijos pirminius kandidato į prezidentus rinkimus yra neteisėtas.

D. Trumpas.<br>EPA-ELTA nuotr.
D. Trumpas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-03-04 20:45

Savo sprendimu JAV Aukščiausiasis Teismas panaikino ankstesnį Kolorado valstijos Aukščiausiojo Teismo sprendimą, kad D. Trumpas turi būti išbrauktas iš balsavimo biuletenio Kolorado valstijoje, nes jis susijęs su 2021 m. sausio 6 d. riaušėmis Kapitolijuje, jas teismas traktuoja kaip maištą. Teismas nusprendė, kad dėl to pagal JAV Konstituciją jis negali dalyvauti rinkimuose. Tačiau JAV Aukščiausiasis Teismas nurodė, kad Koloradas neturi jurisdikcijos šiuo klausimu, to neleidžia JAV Konstitucija, sprendimas „priklauso Kongresui, o ne valstijoms“.

Tokia nutartis perša mintį, kad dabar jokia valstija nemėgins išbraukti D. Trumpo iš biuletenio per rinkimus lapkritį. Meino valstija laikėsi tokios pačios pozicijos kaip ir Koloradas.

Antradienį pirminiai rinkimai vyks daugiau nei dešimtyje valstijų, įskaitant Koloradą. Rinkėjai spręs, kas lapkritį varžysis dėl prezidento posto.

Dauguma stebėtojų nesitikėjo, kad Aukščiausiasis Teismas patvirtins Kolorado sprendimą ir neleis įrašyti D. Trumpo į balsavimo biuletenį. Beveik neabejojama, kad D. Trumpas taps Respublikonų partijos kandidatu į prezidentus, o prezidentas Joe Bidenas bus demokratų kandidatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.