JAV viceprezidentė K. Harris padėtį Gazoje pavadino „humanitarine katastrofa“

JAV viceprezidentė Kamala Harris nežmogiškomis pavadino sąlygas žmonėms mūšių siaubiamame ir blokuojamame Gazos Ruože ir kalbėjo apie humanitarinę katastrofą. „Mūsų širdis plyšta (...) dėl visų tų nekaltų žmonių Gazoje, kurie kenčia tai, kas vienareikšmiškai yra humanitarinė katastrofa“, – sakė K. Harris Selmoje JAV Alabamos valstijoje, kur dalyvavo renginyje, skirtame policijos surengto kruvino, rasistiškai motyvuoto pilietinių teisių demonstracijos numalšinimo 1965 m. metinėms paminėti. – Žmonės Gazoje badauja, sąlygos yra nežmogiškos“.

K. Harris.<br>EPA-ELTA nuotr.
K. Harris.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-03-04 08:12, atnaujinta 2024-03-04 08:14

K. Harris paragino Izraelio vyriausybę leisti įvežti į palestiniečių teritoriją daug daugiau pagalbos ir atidaryti naujus pasienio perėjimo postus. „Izraelio vyriausybė turi daryti daugiau, kad smarkiai padidintų pagalbos srautą. Negali būti jokių pasiteisinimų“, – tęsė viceprezidentė ir neslėpė esanti sukrėsta katastrofos, kai prieš kelias dienas dalijant pagalbą žuvo dešimtys palestiniečių. Islamistinio „Hamas“ judėjimo kontroliuojamo Gazos Ruožo Sveikatos ministerijos duomenimis, ketvirtadienį žuvo daugiau kaip 100 žmonių ir keli šimtai buvo sužeisti, kai mėgino gauti dalijamą paramą.

Jau žuvo pernelyg daug nekaltų palestiniečių, tęsė K. Harris. Ji kartu pabrėžė, kad Izraelis, JAV vyriausybės požiūriu, turi teisę gintis nuo „Hamas“ keliamos grėsmės. Šios palestiniečių organizacijos ir kitų ekstremistinių grupuočių teroristai spalio pradžioje surengė didžiausias žudynes Izraelio istorijoje. Tai sukėlė jau penkis mėnesius trunkantį Gazos karą.

Dėl didelio palestiniečių aukų skaičiaus Gazos Ruože ir katastrofiškos humanitarinės situacijos karo zonoje didėja spaudimas sudaryti paliaubas. Ir JAV spaudžia pasiekti susitarimą. „Pavojus, kurį izraeliečių žmonėms kelia „Hamas“, turi būti eliminuotas“, – pabrėžė K. Harris ir, turėdama omenyje vykstančias derybas, pridūrė: „Ir dėl neišmatuojamos kančios Gazoje masto būtinos neatidėliotinos paliaubos artimiausias šešias savaites (...).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.