Rusijos piliečių teisių aktyvistai praneša apie areštus po A. Navalno laidotuvių

Pasak pilietinių teisių aktyvistų, po Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno laidotuvių Maskvoje keli jų dalyviai buvo suimti.

A. Navalno laidotuvės.<br>AP/Scanpix nuotr.
A. Navalno laidotuvės.<br>AP/Scanpix nuotr.
A. Navalno laidotuvės.<br>EPA-ELTA nuotr.
A. Navalno laidotuvės.<br>EPA-ELTA nuotr.
A. Navalno laidotuvės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A. Navalno laidotuvės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2024-03-05 20:37

Nepriklausoma Rusijos žmogaus teisių žiniasklaidos organizacija „OVD-Info“ pranešė, kad antradienį buvo sulaikyti vyras ir moteris, praėjusį penktadienį dalyvavę A. Navalno laidotuvėse ir atskiruose atminimo renginiuose.

Pranešta, kad naktį maskvietė praleido policijos areštinėje. Teigiama, kad policijos pareigūnai susekė moterį, nes vaizdo kamera užfiksavo ją prie A. Navalno memorialo šaukiančią: „Šlovė didvyriams“. Šiuo šūkiu reiškiama parama jau dvejus metus Rusijos invaziją atremiančiai Ukrainai. „Ovd-Info“ pranešė, kad moteris buvo nubausta bauda.

„Ovd-Info“ atstovas Rusijos naujienų kanalui „Agentstvo“ sakė, jog dar per anksti kalbėti apie prasidėjusią areštų bangą. Jis pabrėžė, kad organizacija anksčiau perspėjo, jog policija gali susekti A. Navalno laidotuvių dalyvius pasitelkusi vaizdo įrašus ir naujas veido atpažinimo technologijas.

Laidotuvių dieną buvo sulaikyta daugiau nei 100 žmonių, bet tik keli iš jų Maskvoje. Dauguma sulaikymų buvo Sibiro Novosibirsko mieste. Per kelias dienas po A. Navalno mirties areštuota šimtai žmonių, mėginusių jo atminimui padėti gėlių prie paminklų.

Apie didžiausio Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritiko mirtį Sibiro pataisos darbų kolonijoje dar neatskleistomis aplinkybėmis pranešta vasario 16 dieną. Praėjusį penktadienį laidotuvėse Maskvos priemiestyje dalyvavo tūkstančiai žmonių. Daugelio stebėtojų nuostabai, nepaisant gausios policijos gedintiesiems buvo leista eiti atsisveikinti su A. Navalnu, nors kai kurie atvirai skandavo tokius šūkius kaip „Karui ne!“ ir „Rusija be Putino!“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.