Įspėja: konflikto kamuojamam Sudanui gresia „didžiausia pasaulyje bado krizė“

Konfliktas tarp kariuomenės ir sukarintų grupuočių Sudane sukėlė didžiausią pasaulyje pabėgėlių krizę, teigia Pasaulio maisto programa (WFP), kuri trečiadienį pareiškė, kad dabar kyla grėsmė, jog ši krizė taps ir „didžiausia pasaulyje bado krize“.

 Sudanas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Sudanas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 6, 2024, 2:04 PM

Daugiau kaip 25 mln. žmonių badauja Sudane ir kaimyninėse šalyse Pietų Sudane bei Čade, į kurias daugelis jų pabėgo, teigė WFP.

„Karas Sudane gali sukelti didžiausią pasaulyje bado krizę, – perspėjo WFP generalinė direktorė Cindy McCain. – Prieš dvidešimt metų Darfūre jau buvo kilusi didžiausia pasaulyje bado krizė ir pasaulis susitelkė reaguoti. Tačiau šiandien Sudano žmonės pamiršti. Ant kortos pastatyta milijonų žmonių gyvybė ir viso regiono taika bei stabilumas“.

Šiuo metu 90 proc. žmonių, kuriems skubiai reikia pagalbos maistu, yra vietovėse, neprieinamose pagalbos organizacijoms. Milijonų žmonių gyvybės atsidūrė pavojuje, sakė C. McCain.

Pasak WFP, valdžios institucijos atšaukė leidimus tarpvalstybiniams sunkvežimių konvojams. Dėl to teko sustabdyti tiekimą iš Čado į kaimyninį Sudano Darfūro regioną. Daugiau kaip 1 mln. žmonių jau daug mėnesių priklauso nuo šio tiekimo.

Sudano kariuomenė jau beveik 11 mėnesių kovoja su sukarintomis Greitosios paramos pajėgomis (RSF) šiaurės rytų Afrikos šalyje, kurioje gyvena apie 44 mln. gyventojų.

Kariuomenė ir RSF 2021 metais kartu užgrobė valdžią, tačiau vėliau susipyko dėl valdžios pasidalijimo, dėl to 2023 metų balandžio 15 dieną tarp jų kilo smurtinis konfliktas.

JT duomenimis, nuo konflikto pradžios iš šalies pabėgo apie 8 mln. žmonių – šiuo metu tai didžiausias skaičius visame pasaulyje.

Iki šiol žuvo mažiausiai 14 600 žmonių, o abi pusės kaltinamos rimtais žmogaus teisių pažeidimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.