ES smerkia Izraelio sprendimą plėsti gyvenviečių statybą

Europos Sąjunga (ES) griežtai sukritikavo Izraelio sprendimą plėsti gyvenvietes okupuotame Vakarų Krante. Smerkiame trečiadienį planavimo komiteto suteiktą leidimą statyti 3 426 butus, ketvirtadienį sakė ES užsienio politikos įgaliotinio Josepo Borrellio atstovas. ES mano, kad šios gyvenvietės tarptautinės teisės požiūriu yra neteisėtos ir yra kliūtis taikai, nes apsunkina nepriklausomos Palestinos valstybės sukūrimą pagal siekiamą dviejų valstybių sambūviu pagrįstą sprendimą.

ES smerkia Izraelio sprendimą plėsti gyvenviečių statybą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
ES smerkia Izraelio sprendimą plėsti gyvenviečių statybą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 7, 2024, 12:14 PM

Be to, gyvenviečių plėtra visiškai prieštarauja pastangoms mažinti įtampą – tai svarbu prieš būsimas religines šventes ramadaną, Paschą ir Velykas, sakė atstovas. ES pozicija, anot jo, nesikeičia: ji pripažins 1967 m. sienų pakeitimus tik tuomet, jei tam pritars abi pusės.

Izraelis 1967 m., be kita ko, užkariavo Vakarų Krantą ir Rytų Jeruzalę – čia šiandien tarp 3 mln. palestiniečių gyvena per 700 000 naujakurių. Palestiniečiai šių teritorijų reikalauja savo valstybei su sostine Rytų Jeruzale.

Anot Izraelio žiniasklaidos, leidimas plėsti gyvenvietes išduotas reaguojant į palestiniečių teroristinį išpuolį prieš dvi savaites greitkelyje tarp Jeruzalės ir Male Adumimo gyvenvietės. Per jį, sanitarų duomenimis, žuvo mažiausiais vienas izraelietis ir keli buvo sužeisti. Trys per išpuolį nukauti teroristai, pasak Izraelio vidaus žvalgybos, buvo palestiniečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.