Aiškėja, kokias naujas pareigas užims V. Zalužnas: V. Zelenskis davė pritarimą

Buvęs Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadovas Valerijus Zalužnas bus paskirtas šalies ambasadoriumi Jungtinėje Karalystėje. Praėjusį mėnesį prezidentas Volodymyras Zelenskis atleido V. Zalužną, o tai buvo didžiausias Ukrainos karinės vadovybės pokytis po Rusijos invazijos, rašo portalas BBC.

V. Zalužnas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Zalužnas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis ir V. Zalužnas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Zelenskis ir V. Zalužnas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Zelenskis ir V. Zalužnas.<br>Scanpix.
V. Zelenskis ir V. Zalužnas.<br>Scanpix.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 8, 2024, 11:31 AM, atnaujinta Mar 8, 2024, 11:33 AM

Ukrainos generolas vadovavo karo veiksmams nuo 2022 m.

Jis buvo laikomas potencialiu V. Zelenskio politiniu varžovu ir buvo populiarus tarp karių.

Ukraina neturi ambasadoriaus Jungtinėje Karalystėje nuo tada, kai V. Zelenskis 2023 m. liepą atleido buvusį pasiuntinį Vadimą Prystaiko, kuris viešai kritikavo prezidentą.

Ukrainos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad Jungtinei Karalystei buvo išsiųstas prašymas galutinai įforminti generolo V. Zalužno perkėlimą.

Skelbdamas apie jo paskyrimą, V. Zelenskis teigė, kad generolas V. Zalužnas jam sakė, jog diplomatija „yra kryptis, kuria jis norėtų eiti“.

Praėjusį mėnesį jį poste pakeitė mūšiuose užgrūdintas generolas Oleksandras Syrskis, kurį paskyrimo metu V. Zelenskis apibūdino kaip turintį tiek puolimo, tiek gynybos patirties.

Sprendimas atleisti generolą V. Zalužną buvo priimtas tuo metu, kai šis profesionalus karys sulaukė didesnio pritarimo nei pats V. Zelenskis, o tai paskatino spėliones, kad tarp abiejų vyrų kilo nesutarimų.

Neaišku, ar šis naujas paskyrimas yra atlygis už ankstesnę V. Zalužno tarnybą, ar politinis žaidimas. Verta prisiminti, kad buvęs kariuomenės vadas neturi diplomatinės patirties.

Vis dėlto patirties stoka tikrai nestabdė V. Zelenskio, kai jis 2019 m. buvo išrinktas prezidentu po to, kai didžiąją savo karjeros dalį praleido komiko vaidmenyje.

Ukrainoje politika gali būti ne tiek susijusi su partijomis ir jų manifestais, kiek su lyderiu ir jo charizma.

Vis dar reikia atlikti tam tikrus formalius patvirtinimus, tačiau, kaip informuoja BBC, generolas V. Zalužnas sutiko su naujomis Jungtinės Karalystės ambasadoriaus pareigomis. Tai reiškia, kad jis greičiausiai dirbs artimos Ukrainos sąjungininkės sostinėje, kartu atstovaudamas jos lyderio darbotvarkei.

Tai taip pat reiškia, kad jis neatitrauks paramos nuo prezidento tėvynėje, kol jo viršininkas bando suderinti tūkstančių vyrų mobilizavimą ir Ukrainos ekonomikos apsaugą. Tam reikia vieningo fronto.

Atleidžiant generolą V. Zalužną Ukrainos vadovas teigė, kad reikia „atnaujinti vadovavimą kariuomenei“, tačiau pridūrė, kad mėgstamas generolas gali „likti komandoje“.

Tuo tarpu Jungtinė Karalystė ketvirtadienį paskelbė, kad pagal 160 mln. JAV dolerių vertės sandorį Ukrainai tieks daugiau kaip 10 000 bepiločių orlaivių.

Tai papildys 234 mln. eurų paramą, kurią anksčiau šiais metais bepiločiams lėktuvams buvo pažadėta skirti kaip didesnio karinės pagalbos paketo dalį.

JK gynybos sekretorius Grantas Shappsas, kuris apie tai paskelbė viešėdamas Kijeve, taip pat paragino Jungtinės Karalystės sąjungininkes padidinti savo ginklų tiekimą.

Pastaruoju metu Ukraina patyrė įvairių nesėkmių siekdama išstumti Rusiją iš savo teritorijos daugiau nei dvejus metus trunkančio karo.

Praėjusį mėnesį Ukrainos gynybos ministras pareiškė, kad vėlavimas pristatyti pusę pažadėtos Vakarų pagalbos kainavo gyvybių ir teritorijos.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.