Sulaikytas JAV karys, užsienio šalies piliečiui pardavęs karines paslaptis

JAV valdžios institucijos ketvirtadienį pranešė sulaikiusios kariuomenės žvalgybos analitiką ir karį, kaltinamą sudarius suokalbį parduoti įslaptintą gynybos informaciją užsienio šalies piliečiui.

Tenesio vidurinės apygardos JAV prokuroras Henry C. Leventis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Tenesio vidurinės apygardos JAV prokuroras Henry C. Leventis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-03-08 08:07, atnaujinta 2024-03-08 08:09

Korbeinui Schultzui buvo pareikšti kaltinimai „sudarius suokalbį įgyti ir atskleisti nacionalinės gynybos informaciją, neturint leidimo perdavus su gynybos informacija susijusius techninius duomenis, sudarius suokalbį neturint leidimo perduoti gynybos informaciją ir papirkus valstybės tarnautoją“, – nurodoma Gynybos departamento pranešime spaudai.

K. Schultzas kaltinamas su užsienio šalies piliečiu, kuris teigė gyvenąs Honkonge ir dirbąs užsienio konsultacijų geopolitiniais klausimais firmoje, sudaręs suokalbį atskleisti su JAV nacionaline gynyba susijusią informaciją.

Užsieniečiui atskleistą informaciją sudarė „su didelio mobilumo reaktyvinės artilerijos sistema (angl. High Mobility Artillery Rocket System, HIMARS) susiję dokumentai, informacija apie ultragarsinę įrangą, numatomos JAV karinių pajėgų plėtros studijos, didžiųjų šalių, tokių, kaip Kinijos Liaudies Respublika, studijos bei karinių pratybų ir operacijų suvestinės“, – teigiama Gynybos departamento pranešime.

Be kita ko, leidimą susipažinti su aukščiausio lygio slapta informaciją turėjęs K. Schulzas gavo užduotį rinkti informaciją, susijusią su Vašingtono planais karinio antpuolio prieš Taivaną atveju, nurodoma kaltinamajame akte.

K. Schulzas kaltinamas suokalbį su užsienio šalies piliečiu sudaręs nuo 2022 m. birželio iki pat savo arešto, o mainais už dokumentus ir informaciją jam per mažiausiai 14 kartų buvo sumokėtas atlygis, kurio suma iš viso siekia apie 42 000 JAV dolerių.

„Šiandienos kaltinamajame akte nurodyta veika yra rimta priesaikos ginti mūsų šalį išdavystė, – paaiškino Larissa Knapp ir FTB. – Vietoje to, kad saugotų nacionalinės gynybos informaciją, kaltinamasis su užsienio šalies piliečiu sudarė suokalbį ją parduoti, galimai sukeldamas grėsmę nacionaliniam saugumui.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.